divendres, 26 d’agost del 2005

Google Talk, ens hem de preocupar?

Ara Google ha tret un nou servei de missatgeria instantània que té com a grans virtuts que funciona amb protocols oberts i estàndards. Res a veure amb els productes tancats de la competència. Aquest fet permet, malgrat que el client de Google Talk solament funciona en Windows, que es puguin fer servir altres clients, per a d’altres plataformes que suportin els mateixos protocols.

També permet VeuIP per parlar per Internet i també diuen que publicaran tots els seus protocols. Alguns vam criticar Skype per no fer públics els seus protocols i ara Google es pot convertir en una seriosa amenaça per a ells.

Google, que sempre treu els seus productes en fase beta, sembla que aquesta vegada ha tret un prototip. Li manquen moltes funcionalitats que tenen altres programes, les més importants que no permet xats simultanis, ni enviar arxius. Tampoc els smileys :-) Encara que és d’agrair la seva interfície minimalista.

Amb altres productes, com Gmail o GoogleMaps, van entrar en un mercat madur i el van capgirar. No sembla pas que de moment ho facin amb la missatgeria instantània.

Parlen molt que volen connectar-se a altres xarxes, però hi ha qui diu que només són paraules.

Ens hem de preocupar pel creixement de Google? Comencen ja a sorgir les veus que diuen que “Google és el nou imperi del mal, per la seva posició dominant en termes de control.”

Tenen el meu correu, el meu blog, indexen el contingut del meu ordinador, saben que miro a Google Earth... Per sort les fotos les tinc a Flickr, que és de Yahoo.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

És igual si no connecten amb altres xarxes privatives (AOL, MSN, ICQ, Yahoo). De fet, no és bo perquè no serà cap estímul per deixar-les perquè són limitades. Basta que a Google connectin amb altres servidors Jabber, el protocol lliure. Potser aleshores els usuaris d'AOL, MSN, ICQ o Yahoo se n'adonarien que hi ha una forma de tenir missatgeria instantània tal com ara tenim el correu.

Que Google faci de pasarel·la entre xarxes privatives és una forma de donar-lis més vida i endarrerir que creixi un protocol lliure. Per altre banda, no crec que AOL, MS o Yahoo ajudin a Google a fer més potent el seu missatger.

Mor ha dit...

Nen Tauró: és clar, mentre hi hagi competència i si podem escollir, el problema serà més petit. Podrem diversificar.

Benjamí: veig el teu raonament, però crec que seria millor al contrari. El valor d’una xarxa augmenta amb el nombre d’usuaris connectats. Per aquesta raó les xarxes d’IM privatives, AOL, Messenger, Yahoo, etc., tenen un valor molt més alt que la de Google que acaba de començar. Si s’interconectessin totes, el valor seria el mateix per a tothom i cadascú podria escollir amb quin client d’IM connectarse. No hi hauria presoners d’un servei, perquè els seus contactes no volguessin canviar. És aquest el motiu pel que els competidors de Google no ho voldran fer, perquè seria compartir el seu valor amb la competència.

Pere i tots: Crec que Google Talk és un avanç important perquè fa servir protocols oberts i perquè diuen, i segur que ho faran, publicaran els de VeuIP. La preocupació pot venir perquè Google s’està fent massa poderós, i poden deixar de ser els nens bons i seria un problema gran. També pot ser una prevenció natural, almenys en mi, davant de les megacorps.