He llegit el que diu pqs sobre l’Skype i hi estic d’acord. Encara no he escrit sobre aquest programa, i molt poqueta cosa sobre la Veu sobre IP, i n’he llegit moltes coses que no comparteixo.
Per veure si l’argument de pqs que alliberar el protocol és encertat no cal elucubrar gaire, solament mirar al passat. Com és que va triomfar el que llavors es deia IBM PC, davant d’altres iniciatives millors com el Mac? Per dues raons importants: la primera perquè IBM va publicar les especificacions del PC, i la segona és que ho va fer perquè ells mateixos no creien que el PC tingués cap èxit. Per contra Apple no va obrir la seva tecnologia i així els ha anat.El mateix amb l’Skype. És un avanç respecte a d’altres sistemes de veu sobre IP, pels protocols que fa servir i pel còdec d’àudio, que és molt bo. Però no s’han atrevit a crear un veritable daltabaix a Internet obrint les seves especificacions. Ja veurem com evoluciona.
Un dubte que tinc sobre Skype és quina de les seves parts fa servir tecnologia p2p. El que he llegit en algun lloc és que fa servir p2p per mantenir les llistes d’usuaris i la gent que està connectada, però que el tràfic generat per la veu sobre IP és directe entre els que parlen. No he trobar gaire bona informació al respecte.I sobre la veu sobre IP també he llegit moltes coses que no comparteixo. La veu sobre IP no s’ha popularitzat gràcies a la banda ampla. De fet, la veu sobre IP, no la necessita. Skype i altres programes similars utilitzen uns 16Kbits/seg o sigui que amb un modem ja pots tenir més d’una conversa alhora. El que és molt crític per a la veu sobre IP és la latència, és a dir, el retard dels paquets en arribar al seu destí. La latència màxima assumible sense pèrdua de qualitat, en forma de talls, etc., és de 120 milisegons. Me’n recordo quan tenia Menta a casa i durant mesos tenia una latència de més de 700ms! Excepte navegar no es podia fer cap altra cosa: ni jugar, ni parlar i tenia 600Kbits/seg. Un altre dels paràmetres importants és la pèrdua de paquets, que no ha d’existir o ha de ser baixíssima, i amb Menta també era un drama. Espero que ho hagin solucionat pels clients que els quedin, perquè jo vaig fugir.
I com que m’està quedant un totxo, un altre dia explicaré per què crec que, la veu sobre IP, no serà una alternativa a les empreses de telefonia tradicional, de fet crec que seran les Telefonicas de torn les que ho comercialitzaran.
PD. Vaig a publicar l’article i veig que en Pere diu que no està d’acord amb mi quan dic que l’article de La Vanguardia sobre la Wikipedia està força be! Potser em vaig deixar emportar per l’eufòria de veure tres articles sobre tecnologia el mateix dia al mateix diari. Però, tot i que també crec que és un article fred i millorable, encara crec que és bo que surtin articles com aquests als mitjans de comunicació.Categories: veu ip
4 comentaris:
Bé, volia fer-te un comentari explicant una miqueta sobre VeuIP. No estic dacord amb això que dius de que no veus la VeuIP com una alternativa a la telefonia convencional (RTB), i bé, és en aquest punt que discrepo.
Veig d'aprop una implantació de la telefonia IP a una empresa, bé, de fet una prova pilot que s'està fent en una seu, i té els seus avantatges (i també força problemes, però deguts a que és tecnologia molt recent i poc provada). Els avantatges resideixen en que, a part de que el cost de les trucades és molt menor, aquestes es poden fer indiferentment del lloc on es trobi la persona.. sempre i quant tingui una adreça ip (ja sigui via wlan, ethernet o telefon ip -vist des de fora igual que un telefon ordinari-).
Bé, al començament deia que volia fer un petit comentari dient 4 coses ja que potser m'animo i demà faig un post al meu blog dient el que en penso, però bé.. de moment el comentari ja no és tant petit.
Ens llegim!
Jo el que dic és que crec que la veu sobre IP no crearà noves empreses. Seran les telefòniques de sempre les que ho oferiran.
un modem baixa a 6kBps i com a maxim 7kBps i puja a 3kBps lo qual vol dir que amb un modem no pots tenir ni una conversacio amb aquest codec. per culpa de les capceleres PPP.
Si no me'n recordo malament, l'amplada de banda que proporciona un mòdem està per sobre dels 20Kbps, descomptant les capçaleres.
Publica un comentari a l'entrada