dimecres, 7 de setembre del 2005

Preguntes sobre la cultura lliure

Ara fa uns dies, en Pere, es preguntava “Ha de ser la remuneració dels artistes un tema central quan es parla de drets d’autor i cultura?" i ho comparava amb el programari lliure.

Crec que no és possible aplicar directament les experiències ni les solucions del programari lliure a la cultura. Dintre del món de la cultura, tampoc es poden aplicar “receptes” genèriques. El que pot funcionar o ser bo per la literatura no és aplicable a la música o al cine. Són molt diferents. Sense entrar en les arts plàstiques, com la pintura, l’escultura...

Per exemple podem pensar que un músic pot viure, sense publicar un disc, de les actuacions que faci. Però un escriptor? Ens hauria de llegir les seves novel·les? També els usos del material són molt diferents. La música la podem escoltar infinitat de vegades. No us ha passat que una cançó t’agrada tant que l’escoltes contínuament fins que l’avorreixes? Però quantes vegades tornem a llegir un llibre? Segurament, més del 90% del que llegim solament ho fem una única vegada. Com es pot comparar el programari amb la música o amb un llibre? Amb el programari es pot fer negoci i viure, encara que sigui programari lliure, per tots els serveis que es generen al voltant del codi.

Els problemes no vénen dels autors. Vénen de les empreses que gestionen els drets dels autors. Vénen de l’anomenada indústria cultural, que és la que escampa tota mena de mentides interessades. Per exemple que la culpa del descens de la venda de CD és de la “pirateria” que es produeix a Internet, sense tenir en compte, ni ganes de fer-ho, d’altres sectors que els fan la competència com el dels videojocs.

I una diferència que em sembla important, és que en aquest debat, on són els autors? Què pensen els escriptors de la cultura lliure? Saben que existeix tal concepte? I els músics? I els ...? Al programari lliure sí que hi participa la gent del programari. Els que realment ho fan.

També penso de vegades si no som massa binaris, com va dir Lessig a Barcelona, creant arguments o discussions on o ets a favor o en contra, que crec que no afavoreixen que persones de fora del mon del programari o de la tecnologia s’interessin per la cultura lliure.

1 comentari:

Viatger ha dit...

Bastant d'acord, i molt interessants els teus post.

Endevant

El Viatger