diumenge, 10 de setembre del 2006

HDR amb una sola fotografia

Camí de MillauSi heu llegit els meus articles anteriors sobre l’HDR, o heu provat de fer-ho, ja sabeu que per fer HDR és molt important que les tres imatges estiguin perfectament alineades. També pot passar que encara que ho estiguin, el subjecte estigui en moviment, o senzillament, no sigui possible fer 3 fotografies alineades perquè nosaltres estiguem en moviment.

Doncs també és possible fer HDR amb una sola imatge però llavors necessitem fer-ho a partir d’una imatge en format RAW, i per tant, la nostra màquina ha de tenir l’opció de poder escollir entre el format jpg i RAW.

Els fitxers RAW estan comprimits amb algoritmes lossless, és a dir que no perden informació en el procés de la compressió i per tant són molt més grans que els jpg, que sí que és un algoritme lossy, que perd informació en el procés a canvi de comprimir molt més. Amb una càmera de 7 megapíxels els jpg ens ocuparan uns 3 megues de mitjana, i els RAW entre 6 i 8 megues.

Com que els fitxers RAW contenen molta més informació que els jpg, es poden crear a partir d’ells imatges HDR.

Una vegada tenim el RAW hi ha dues maneres d’obtenir l’HDR. La primera és directament amb el Photomatix, encara que l’opció és amagada en el menú Automate->Batch processing, on podem escollir el format RAW i que ens faci l’HDR amb una sola imatge. La meva experiència fen-t’ho d’aquesta manera no és gaire bona, perquè no acostuma a quedar bé el balanç de blancs (o sigui que em queden uns colors “raros”) i acostumo a generar, a partir del fitxer RAW, tres imatges en jpg, una amb exposició normal, i dues més amb -2 i +2. És molt important que les imatges generades d’aquesta manera no tinguin cap informació exif. Quan tinguem les tres imatges ja podem procedir a generar l’HDR i fer el tonemapping amb el Photomatix.

Núvols d'estiuMalauradament no hi ha un format RAW estàndard i cada marca té el seu format, que a més a més, canvia per a cada model. Si la vostra càmera pot fer fotos en format RAW el fabricant de la càmera ja us haurà proporcionat un programa que sap llegir el format i generar jpg. Jo faig servir el programa Raw Shooter Essentials que és gratuït, que no lliure. Una de les opcions que té és no generar cap informació exif.

Els resultats de tot plegat acostumen a ser molt bons, però és un procés una mica més llarg que el normal de fer 3 fotos en jpg. Al meu compte de flickr faig servir el tag, com molta altra gent, de hdrsingleraw per identificar les fotos que he fet d’aquesta manera.

Aquesta foto que us poso no l’hauria pogut fer si no fos perquè ho vaig fer amb una sola imatge: anava fent fotos per la finestra del cotxe. Ep, que jo no conduïa! :)

4 comentaris:

Unknown ha dit...

That's a great tutorial link. You do a great job on showing everything. The snaps work best to see stuff too!

Juan Salmoral ha dit...

Molt útil aquest tutorial. És el primer cop que llegeixo que s'ha d'evitar que mantingui la informació del EXIF. A mí de moment no m'ha calgut treure-la però ho provaré. Salut!

Unknown ha dit...

Para mi sería de gran ayuda tener una versión en castellano de tu explicación sobre el HDR a partir de una fotografía. He intentado comprender el catalán, pero para estos fines me ha sido imposible. Saludos desde Chile.

image clipping ha dit...

Hi. This post is likeable and your blog is very interesting, congratulations!!

Regards,
clipping path