divendres, 23 de setembre del 2005

Els escriptors pel mateix camí que els músics

Una associació d'escriptors americana ha demandat a Google pel seu projecte Google Print per infringir, segons ells, els drets d'autor en digitalitzar llibres sense el permís dels seus autors.

El projecte continua rebent denúncies. El que podria significar el naixement de la biblioteca global i de tenir bona part del coneixement de la humanitat a un sol clic de distància sembla contrari a les expectatives dels escriptors i dels editors.

És igual que els autors i les editorials es beneficiïn d'aquesta iniciativa. Si un llibre és digitalitzat i pot sortir a les cerques , i genera interès, pot produir un increment de les vendes i del reconeixement de l'autor. Però les ments i els hàbits antics i obsolets solament veuen que el llibre és copiat sense autorització. No veuen i no volen veure que aquest és un dels grans canvis introduïts per les noves tecnologies. La utilització de qualsevol contingut digital implica la seva còpia. És com funcionen tots els cercadors. Copien el contingut del web perquè després pugui ser trobat.

Els temes sobre els copyrights i drets d'autor estan perdent tot sentit raonable. Estic segur que si ara no existissin les biblioteques i algú tingués la idea de crear-ne, seria immediatament denunciat per no respectar els drets dels autors. Com se li pot acudir a ningú tenir llibres en un lloc públic on la gent pugui llegir-los sense haver de pagar a l'autor? És cert, me n'oblidava: els escriptors demanen l'aplicació d'un cànon a les biblioteques i que també estan a favor del cànon als CD i DVD.

Cultura lliure? Ha!