dilluns, 31 d’octubre del 2005

Els natius digitals

El Pais publicava un interessant article de Francis Pisani "Los 'nativos' del mundo digital y el futuro de las TIC" sobre un treball de Marc Prensky, on afirma que la utilització de les tecnologies per part d'aquells que han crescut rodejats de les tecnologies digitals i en especial d'Internet i els que no ho han fet és profundament diferent.

Molts creiem que la veritable revolució de les tecnologies es produirà quan aquests natius digitals comencin a agafar el control de la societat. Encara falta, ja que crec que aquests natius, sent optimista, són els nascuts a partir de la dècada dels 80 i no tenen més de 25 anys. La resta som immigrants digitals.

Una de les diferències destacades, per a mi, és que si abans el lema era "el coneixement és poder" ara per als natius digitals s'ha transformat en "compartir coneixement és poder", que és un canvi fonamental: significa la fi del coneixement exclusiu i monopolitzat (les patents i els drets d'autor?), la fi de les comunicacions en una sola direcció (la premsa i la televisió), és el poder del nosaltres.

Aquesta cultura de la participació és la base del triomf d'alguna de les més importants empreses d'Internet: eBay, Amazon, de l'anomenat programari social, com del.icio.us, Technorati, i incitaves lliures com la Viquipedia. O d'altres molt properes com guifi.net

1 comentari:

Anònim ha dit...

He fet una referència del teu post a la meva bitàcola. Trobo molt interessant la teva refelxió.


http://bloc.ravalnet.org/bloc/bitacola_demestratic