Fa uns dies em van parlar d’un discurs, fet en alemany, i fins avui no he aconseguit una traducció del fragment que em sembla més interessant:
Els drets de propietat intel·lectual, que en realitat han de protegir la creativitat, es converteixen cada vegada més en un mitjà per a protegir les inversions i destorben el gust per la innovació
“Abans d’acabar, he de dir que –encara que són molt nombrosos els nous camins per a promocionar els llibres– també hi ha el temor que l’accés al coneixement es vegi minat per diferents litigis. Els drets de propietat intel·lectual, que en realitat han de protegir la creativitat, es converteixen cada vegada més en un mitjà per a protegir les inversions i destorben el gust per la innovació. En aquest context és encoratjador que, a iniciativa de l’Índia, l’Assemblea general de la UNESCO a París hagi decidit que, en el futur, la UNESCO jugarà un paper actiu en els fòrums de discussió de la World Intellectual Property Organisation (WIPO). L’objectiu és impedir “que en els contractes hi hagi disposicions que limitin fins a tal punt els drets dels mitjans electrònics, que la llibertat d’expressió i el lliure accés al coneixement ja no estiguin garantits”. Hem d’estar sempre molt alerta en allò que afecta els drets del lector –especialment quan promocionem i subvencionem autors o editorials. Ja que cada mesura que afebleix el lector, afebleix el potencial humà. I les fires del llibre han d’estar sempre al servei del creixement del potencial humà. La Fira del Llibre de Frankfurt, la més acreditada de totes, hauria de millorar les possibilitats de les persones i enriquir intel·lectualment a tothom.”Extret del discurs de Sudeep Banerjee, President del Comitè directiu per a la presentació d’Índia com a país convidat de la Fira de Frankfurt 2006 i Secretari d’Estat del Ministeri indi per al Desenvolupament dels Recursos Humans (Ministeri d’Educació i de la Dona). Fira del Llibre de Frankfurt, octubre 2005.
Etiquetes: cultura+lliure
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada