diumenge, 1 de maig del 2005

Fotografiat el primer planeta extrasolar

Dels prop de 150 planetes trobats fora del nostre sistema solar, solament es tenen indicis de la seva existència per les pertorbacions de l’òrbita del seu sol, i en pocs casos, pel canvi de lluminositat de l’astre al passar el planeta pel davant.

En cap cas, fins ara, en teníem fotografies directes. Encara que tampoc ha estat fàcil. Després de més d’un any de discussions ja es pot afirmar que sí que tenim fotografies d’un planeta extrasolar. Altres notícies, aparegudes a primers d’abril, no han pogut confirmar si es tracta d’un planeta o un estel dels coneguts com “brown dwarf” o nana marró.

Quina és la diferència entre un planeta i una nana marró? Doncs el seu pes. Per ser considerat un planeta ha de tenir com a màxim una massa de 13 vegades la de Júpiter. De 13 vegades fins a 80 es considera una nana marró, perquè amb aquesta massa s'inicia la fusió nuclear del deuteri, però no és suficient per iniciar la de l’hidrogen. Encara que hi ha qui opina que les nanes marrons no són veritables estels, i no les classifiquen a la seqüència principal d’aquests.

Categories: ,