divendres, 17 de desembre del 2004

La Biblioteca Global (II) o la moderna Alexandria

El món d'Internet segueix impressionat pel significat de Google Print. Via Copyfight arribo a més comentaris sobre el nou projecte.

"Per aquells de nosaltres que encara som consumidors d'aquests paquets de contingut imprès coneguts com llibres, la importància de la notícia és enorme", diu Scott Rosenberg al seu dip. Ens comenta que fins ara Internet, el Web, ha representat un gran salt en la disponibilitat del coneixement humà i en la facilitació de la comunicació, com una moderna Biblioteca d'Alexandria, però el corpus sencer del coneixement humà pre-Web s'havia mantingut fora de línia, entre cobertes relligades. Tot el coneixement humà excepte el que és als llibres és com dir tota la música excepte la que és a les partitures.

A pesar que avui Google és una empresa d'un capitalisme amable, continua Rosenberg, res no ens assegura que ho sigui en el futur, i que si ho necessita econòmicament, no vulgui rendibilitzar el seu contingut d'una manera més agressiva. Haurien de participar en el projecte el govern o sectors sense ànim de lucre per assegurar el bé comú a llarg termini?

James Grimmelmann ens parla a LawMeme del cost de l'operació de Google Print, uns 150 milions de dòlars, que pot semblar molt, però resulta que és el mateix que va pagar Electronic Arts a la lliga de futbol americà (NFL) per fer un videojoc basat en ells, o el mateix que costa un dia de la guerra d'Iraq, i a canvi tenim la Biblioteca d'Alexandria.

Què en treu, Google? -ens diu- El mateix que treu IBM del codi obert (programari lliure). Els venedors que contribueixen al codi obert venen maquinari i serveis el valor dels quals augmenta per tenir bens productius comuns. Progamari, maquinari i suport són complements naturals. I tal i com ho veig, Google ven cerques, i les cerques i el contingut són complements naturals.

Altres fets al món de les cerques han perdut interès, com és el cas del nou servei de cerques de vídeos de Yahoo. Heu llegit el que deia Isaac Asimov, fa ja molts anys, respecte dels llibres i els vídeos? Com que no és en línia, fins que Google no l'escanegi, no puc posar-hi un enllaç. Hauré d'escriure sobre el tema un altre dia.