dimecres, 15 de desembre del 2004

La Biblioteca Global

"Com a part de la nostra missió d'organitzar la informació mundial i fer-la universalment accessible i útil, Google està treballant amb algunes grans biblioteques per escanejar el seu fons, posar aquesta informació en línia i fer-la cercable."

D'aquesta manera comença Google Print. Segons el NYTimes, ja estarien treballant amb Harvard, la Universitat de Michigan, Stanford i la New York Public Library. Les xifres són enormes: 10 dòlars per cada un dels més de 15 milions de llibres i altres documents inclosos als acords, i una dècada de treballs. Com a mínim.

"En dos dècades, la major part del coneixement mundial s'haurà digitalitzat i estarà a l'abast, esperem que per llegir-lo lliurement a Internet, com ara es pot llegir lliurement a les biblioteques" ens diu Michael A. Keller, cap de biblioteca de la Universitat de Stanford.

Google i Amazon, que també té en marxa un procés similar, restringiran l'accés a unes quantes pàgines per cada consulta dels materials amb copyright, per tal d'impedir la seva còpia o impressió, però procurant que siguin suficients perquè la consulta sigui útil.

I si el projecte de disposar del coneixement de la humanitat a un clic de ratolí ja sembla important, encara dona per a més. Si pensem que tots els llibres que ja no es troben, que cap editorial vol tornar a imprimir perquè es vendrien molt poc, poden tornar de la mà de la impressió sota comanda. El que per a una editorial o una llibreria "normal" no és rendible i conseqüentment no s'edita, o no s'arriba a distribuir bé, per altres com Amazon és més de la meitat del negoci. És la llarga cua de les vendes minoritàries, que si al món físic, de concentració i grans volums, no han tingut sortida, a Internet són la part més gran del pastís.