dissabte, 12 de febrer del 2005

Microsoft i les pantents fan pudor!

Llegeixo a Volldam.net les declaracions de la senadora de CiU Rosa Núria Aleixandre que es poden qualificar de, com a mínim, producte d'una gran ignorància. "La alfabetización digital en Europa, nos guste o no, se sustenta en un 90por ciento en patentes como la de Microsoft", diu, entre altres coses.

A groklaw es fa referència a un article de Michael S. Malone, R.I.P. Microsoft, que després d'una anàlisi dels símptomes, acaba amb una frase molt explícita:

"Si ensumes l'aire, pots trobar els primers indicis de la putrefacció [de Microsoft]"

O com titula Enrique Dans al seu dip el comentari sobre el mateix article:"Microsoft huele a muerto"

Però qui és, aquest Sr. Malone? Sembla que a l'hora de parlar de tecnologia té un currículum notablement més adequat que el de la nostra senadora.

I continuant amb un tema que també fa pudor, el de les patents de programari a Europa, el mateix article de Groklaw es fa ressò que la comissió europea el retira de l'agenda del dilluns i esperem que per una llarga temporada. Sembla que les accions del senat espanyol, del parlament holandès i les declaracions del govern danès, han presionat suficientment la comissió perquè ho retirés.

I un bon exemple de l'absurditat de les patents i com les utilitzen les empreses com Microsoft, és aquesta patent, que pot posar en perill totes les iniciatives d'e-learning i que encara sort que parla d'ordinadors, perquè si no podrien demanar drets d'autor a qualsevol escola o universitat.

Categories:

2 comentaris:

Mor ha dit...

Si parlem de patents de programari jo crec que solament beneficien a les grans empreses. Tot el sistema de patents va ser dissenyat per promoure la innovació, tot donant un monopoli d'ús al seu inventor durant uns anys, i sempre el que es patentava eren solucions concretes. Les patents de programari patenten idees, no solucions, i cada vegada més gent reconeix que són un fre a la innovació. L'últim que he citat és del vice-president d'IBM.

Un altre tema són els drets d'autor i el que comentes sobre les licències CreativeCommons, que són radicalment diferents del Copyright. El contingut d'aquest dip està llicenciat amb CC i permet reproduir-lo, amb cita de l'autor, modificar-lo sempre que es faci servir la mateixa llicència CC i sempre sense finalitats comercials. Si pel contrari estigués Copyrighted tot això no seria possible.

Estic d'acord amb el que dius al teu últim paràgraf, sobretot "ja no hi ha artistes només professionals..."

Mor ha dit...

Sempre es pot fer servir la llicència creative
commons public domain
. I en el fons estic d'acord amb tu. Tot seria més fàcil i hi guanyaria tothom, però crec que encara som lluny. Per exemple, a Europa, que no tenim patents de programari, les volen instaurar.