Jordi Mas escriu un article a Softcatalà sobre el primer any del nou Govern a la Generalitat i què és el que ha canviat en matèria de noves tecnologies en aquest temps.
Digueu-me agosarat però jo sí que creia que hi hauria un canvi en la matèria. Els antecedents de CiU a favor del programari propietari i els punts del pacte del Tinell em feien creure... però la realitat ha sigut la que Jordi Mas descriu: poc interès, i molts pocs fets.És patent el declivi econòmic de la societat catalana en els últims anys. Aquest declivi ha anat de la mà del declivi tecnològic. Causa o efecte? És segur que el dèficit fiscal ha sigut en bona part responsable d'aquest fet, però crec que com a societat no hem fetgaire per evitar-ho.
Al terreny públic el Govern s'ha preocupat únicament dels aspectes "administratius" de les noves tecnologies. La seva única gran acció va ser fer un nou plec de condicions tècniques, que parlen dels coneixements tècnics com si fossin cadires, i és que sembla redactat per algú expert en compres, necessari per altre banda, però sense cap èmfasi en les TIC.Però si internament el Govern no ha fet gaire cosa, quina és la seva incidència a les empreses? Com es pot incentivar la utilització de les noves tecnologies si no saben què són? Desconeixia que els punts del pacte del Tinell que parlen de tecnologia fossin iniciativa personal d'una diputada. Tampoc no sé qui és ni de quin partit. Ni m'importa,però que li facin cas!
Fa uns dies em trobo un company del sector que no veia fa temps: "és que viatjo molt, tot el negoci és a Madrid". Uns dies abans, a una entrevista de feina em pregunten quina seria la meva mobilitat, pregunto a on i em diuen: "tal com estan les coses, a Madrid."Com a societat ens hem quedat aturats veient com els euros dels nostres impostos viatjaven cap a Madrid. També ho feien les empreses. I mentre allà invertien en tecnologia les administracions i les empreses, aquí quèfèiem?
Bé, tot plegat m'està sortint una mica trist, i és que no n'hi ha per a menys. No podem ser competitius fora de la societat del coneixement. La famosa fractura digital no s'està produint entre els que viuen a un poblet dels Pirineus i els de ciutat. S'està produint entre la societat catalana i Madrid, entre nosaltres i Europa.Tot és qüestió de diners? Moltes vegades no ho és. Hauria sortit gaire més car 3alacarta si fos un projecte innovador de veritat, posant el seu contingut a l'abast de tothom? Quin seria el seu impacte cultural? Però si no saben, ni interessa, què és el programari lliure, parlar de creative commons sí que és agosarat.
Categories: generalitat programari lliure
1 comentari:
Crec que has trobat un tema interessant, que dóna per a molt: es pot innovar tant amb programari propietari com amb lliure!
Publica un comentari a l'entrada