Crec que sobre fonaments teòrics de com classificar els dips no ens posarem d’acord, entre d’altres motius per que preferim tenir raó…, però com que he llegit algunes aportacions interessants, a jmones! (1 i 2) i a mig bloc mig poc, doncs som-hi, o millor dit, tornem-hi!
Hi ha moltes maneres de fer les coses, totes respectables i opinables1, no cal dir-ho.
La classificació dels dips feta de forma tradicional, intento resumir-ho, seria fer una llista de categories, que no fos massa llarga, si no seria difícil d’utilitzar, ni massa curta, perquè no reflectiria la riquesa del contingut dels dips. Ara bé, ens trobarem amb el problema que es classifica el dip sencer, encara que parli de moltes coses diferents. I sempre ens quedaran els dips inclassificables.Dic la forma tradicional perquè és la que utilitzaríem si féssim servir un quadern de paper. Escriuríem una llista de categories i dintre de cada categoria hi aniríem escrivint els dips. Si ho movem a Internet ens podem beneficiar d’algunes coses, complicades en el paper, com podrien ser que un mateix dip estigui classificat en diverses categories. Fins i tot podrien tenir alguna característica innovadora com poder alterar les categories serioses per les de “conya” del forat, fent clic a un botó com el del +contrast a Catapings. I ja està, ja tenim la dipesfera neta i endreçada. Cap ensurt. Cap novetat. Capinnovació.
Seria un guany respecte a no tenir la classificació: sí, és clar. Però podem anar més enllà. Si volem ser innovadors i creatius, podem provar altres vies. I com que val més (que em perdonin els lletraferits) una imatge que mil paraules, aquí en van quatre. Encara que heu de posar una mica de la vostra part i imaginar que les paraules que surten són en català:del.icio.us
Technorati
Flickr
43 things
Darrere d’aquest segon tipus de classificació hi ha molta literatura, encara que és un tema molt recent perquè fins ara no era possiblefer-ho. No es pot fer en paper.
I prou de teoria! Algú s’anima? Fer-ho no hauria de ser tant difícil.Per reduir l’abast i no haver de programar una aranya (spider) que es passegi per tot Internet, es podrien indexar les paraules clau dels dips que surten a bitàcoles.net. Els de catapings, com que estan codificats per poder comptar els clics, no es podrien fer servir si no és des de dintre de catapings, que tampoc no és mala idea.
Els qui fan servir blocs com els de lamevaweb.info, o similars, com que ja tenen categories, serien aquestes les que s'haurien d'indexar. Els qui tenim sistemes més pobres, com blogspot, hauríem de posar a mà etiquetes en html, com les de Technorati.
De fet tant bitacoles com catapings tenen ja un cercador de dips, són els que ara mateix ho podrien desenvolupar més ràpidament.
1 Jo mai no li he dit a ningú que és l'exemple de la devastació provocada pels vents gèlids de l'Europa Central, és un suposar, ni cap cosa similar, per tant, si algú pretén que li contesti, o establir una conversa, o que em llegeigi el que escriu, que no faci servir expressions com que semblem "nens de quart d'Eso!", per posar-ne una de suau. Si no estàs d'acord amb el que dic pots discrepar, però de bon rotllo. Si et desagrada el que aquí es diu, fes clic en un altre lloc. És el que a Internet es diu Netiqueta. I als qui no entengueu de què va aquesta nota i encara tingueu esma per continuar llegint, us recomano aquesta guia de lectura.
4 comentaris:
Hola. És per tenir-lo en compte, aquest sistema, no el sabia. Ja me'l miraré amb més temps. Pot ser complementari a la "llista"? Com es diu, "tags"? Classifica blogs o posts? D'on surten les paraules clau? no les defineix l'autor del bloc? són les dels noms de les categories? (jo tinc categories no temàtiques). Bé, ho anirem veient.
Joan, de mig bloc mig poc (http://www.lamevaweb.info/193)
He fet una llegida ràpida i l'he trobat molt interessant, me l'he de tornar a llegir amb calma i mirar els links que dones. El tema del canvi de font del mot a mida que s'utilitzen es genial perquè es molt visual i intuïtiu. També pot servir per fer una selecció natural d'etiquetes en plan darwinista, les mes utilitzades son les que sobreviuen. A mes es interessant de pensar com fer la feina de sempre, categoritzar la informació, de noves maneres. Es com els hyperlinks, que son les referències creuades dels antics catàlegs, notes a peu de pagina i índex dels llibre desenvolupats i perfeccionats a la web.
És clar que poden ser sistemes complementaris
Tags = etiquetes
Classifica els posts
No hi ha una llista prèvia de paraules clau, cadascú posa les que vol
En alguns sistemes de publicació de blogs són els noms de les categories
I respeste a "selecció natural d'etiquetes en pla darwinista, les més utilitzades són les que sobreviuen", aquí s'hauria d'incloure el concepte de long tail, però aquest tema dóna per més articles...
Només unes precisions de res, perquè a aquelles hores no em vaig explicar gaire bé: sobre "complementari" volia dir si tu el proposaves com a tal. I al dir jo "com es diu, "tags"?" no volia preguntar la traducció de tags sinó si aquest sistema és conegut per "tags" o per quin altre nom. Bé, és interessant tot això. I gràcies.
Joan, de mig bloc mig poc (http://www.lamevaweb.info/193)
Publica un comentari a l'entrada