dilluns, 25 d’octubre del 2004

Xarxes sense fils

A través de barrapunto, llegeixo a nytimes un article sobre les xarxes sense fils gratuïtes d’accés Internet, “Where Good Wi-Fi Makes Good Neighbors”. Nycwireless, un grup de voluntaris que tenen com a missió la promoció de les xarxes veïnals sense fils a l’àrea de Nova York, proporcionen tota la informació necessària perquè qualsevol persona amb l’equipament adient, pugui convertir la seva connexió a Internet en pública. Dins del programari que es pot fer servir, a mes a mes de tallafocs i d’altres eines, hi ha dues iniciatives destacables. Neighbornode, segons diuen els seus creadors, es va desenvolupar perquè Internet, que es realment bo per connectar gent de mig mon, és molt dolent connectant gent que viu al mateix carrer, o a la mateixa illa de pisos. El radi d’acció d’un punt d’accés WiFi de 100m. Es un taulell d’anuncis,per cada punt d’accés, en el que poden escriure tots els que estan connectats al mateix punt. L’altre, WiFi thank you, que també facilita la interacció entre les persones connectades a un punt, permet enviar missatges d’agraïment a la persona que comparteix la connexió.

Ahir llegia via slashdot que l’ajuntament de San Francisco vol donar accés gratuït sense fils a Internet. Les seves declaracions son eloqüents: "We will not stop until every San Franciscan has access to free wireless Internet service" . "These technologies will connect our residents to the skills and the jobs of the new economy."

A la meca de la lliure competència, els EUA, hi ha un gran moviment per donar accés gratuït sense fils a Internet. Des de l’administració o amb iniciatives privades. Fent a google la cerca de “city free wireless” a la primera pàgina surten diverses ciutats: New York, Milwaukee, Baltimore, Culver, Houston, Long Beach. I continua.

Quina es la nostra situació pel que fa a xarxes gratuïtes sense fils per accedir a Internet? Doncs que son il•legals. Les iniciatives municipals son tallades per la CMT “para no distorsionar la libre competencia”. Si ho fas et posen una multa. I les iniciatives privades son un delicte segons el codi penal aprovat l’u d’octubre passat. Si a algú de nosaltres se li acudís compartir la seva connexió a Internet, via WiFi, i crear un grup de veïns sense fils, podria anar a la presó! Si mes no, que ningú posi res que el pugui identificar, ni res que faci esment de la seva intenció de compartir.

Hauríem de completar la infame frase castellana “que inventen ellos” amb el “que ya prohibiremos nosotros”.

Al nostre país, a la cua d’Europa segons el secretario de Estado de Telecomunicaciones y para la Sociedad de la Información, Francisco Ros, que fins i tot afirma "no sólo no nos acercamos [a Europa], sino que nos vamos alejando".

El que s’hauria de fer amb urgència és canviar la CMT de dalt a baix. No n'hi ha prou amb el canvi de Madrid a Barcelona. Ja que sembla que no volem inventar, podríem almenys copiar el que fan altres països? Fins i tot, no fer res, deixar fer, seria millor que l’actual actitud de la CMT.