Com molts altres ajuntaments, el de Barcelona va pensar a oferir un servei als seus ciutadans, fent servir les noves tecnologies. Aquest servei havia de proporcionar accés sense fils al web de l’Ajuntament, i a d’altres de l’administració. El lloc: les seus dels districtes i les seves rodalies. D’aquesta manera, qualsevol amb un ordinador amb tecnologia d’accés sense fils, WiFi, podria connectar-se i accedir al web de l’ajuntament per consultar o realitzar tràmits, veure informació, etc.
Però la CMT creu que aquest fet significaria competència deslleial als operadors de telecomunicacions. Si l’ajuntament ho vol fer, s’ha d’enregistrar com operador de telecomunicacions i el servei s’ha d’autofinançar.No pot ser gratuït.
No es pot llegir la llei de manera més restrictiva i més contrària a la competència. Textualment, el text de la CMT diu: “ El hecho de que sólo se pueda acceder desde el ámbito de cobertura del área a una información concreta y detallada, no implica que el servicio no deba ser calificado como un servicio de comunicaciones electrónicas disponible al público, por cuanto que lo que define al servicio de comunicaciones electrónicas es que consista, en su totalidad o principalmente, en el transporte de señales de redes de comunicaciones electrónicas …”, per concloure que “ … para que no se distorsione la libre competencia” .Podem llegir a Diari de Barcelona, que segons Marc Puigdomènech, de la Regidoria de Ciutat del Coneixement, "hem estat un temps mirant com podíem arreglar-ho per complir la legalitat, però no ho hem aconseguit. L'hem tancada, abans d'arriscar-nos a què ens posessin una multa".
Aquestes actuacions de la CMT van començar en dos petits poblets, l’andalús Atarfe i el gallec Ponteareas, per donar accés gratuït a Internet, fent servir la mateixa tecnologia. La CMT els ha imposat una multa, d’un euro per habitant! 5000 i 9200 euros.És aquesta la millor manera que té l’administració de fomentar l’ús de les noves tecnologies?
Potser encara hi ha marge per a l’esperança. Com és conegut, la CMT es traslladarà a Barcelona l’any vinent, notícia que va ser molt mal rebuda pel director de l’organisme, pels seus treballadors i per la dreta madrilenya. Si no volen, que no vinguin. Que es quedin a Madrid. A la CMT li convé un canvi, i no solament de residència. També s’han de canviar els seus dirigents i treballadors.
3 comentaris:
Certament és una noticia molt negativa. És una interpretació totalment restrictiva de la llibertat, de la comunicació i de les relacions socials. Sembla feta només per afavorir a les grans corporacions, però no als ciutadans, a qui en teoria ha de defensar el govern.
Per la mateixa raó, quan tancaren les fonts públiques que fan competència deslleial a l'aigua embotellada?
Hi afegiré algunes contradiccions. Aquests dies els diaris van plens de la xarxa sense fils del poble d'Aren, al pirineu aragonés. Allí no fan competència deslleial?
Evidentment que no, perqué cap companyia arriba als petits pobles, però el criteri és contradictori.
Sí que sembla contradictori. Pel que he pogut llegir, el Ciberpais en paper del dijous diu que en aquest cas, com que el servei es dóna als alumnes de l’escola i no al públic en general, la CMT no hi ha posat pegues. També diu, però, que la xarxa WiFi es fa servir per connectar amb la intranet de l’escola. A la xarxa, cap notícia de les que he vist menciona la CMT, i totes diuen que es fa servir per tenir connexió permanent a Internet.
Millor que tinguin contradiccions i que algun projecte innovador com aquest d’Arén pugui sortir endavant. Però en general, l’actitud de la CMT envers la innovació és molt negativa. És un dels problemes més urgents a resoldre. Cada dia que passa, els nostres veïns d’Europa són una mica més lluny.
Publica un comentari a l'entrada