dilluns, 5 de juny del 2006

Iberia vol que votem NO?

Un dels punts més demostratius de com ha quedat l’Estatut ha sigut el tema dels ports i aeroports. Quan ja semblava que hi hauria acord es va produir el pacte Mas-Zapatero i tot se’n va anar en orris.

Ara, casualment (casualment?) Iberia s’ha despenjat dient que tancarà la majoria dels vols des de Barcelona fins a d’altres ciutats europees, perquè son deficitaris, i es centrarà en el pont aeri que sí que és rentable (per d’aquí a uns anys, quan finalment arribi l’Ave i ja no sigui rentable, tancar definitivament...) Les reaccions a l’anunci han sigut totes negatives. De dreta a esquerra, fins i tot la dels accionistes majoritaris: Caja Madrid, El Corte Inglés, etc.

Recordo haver llegit l’editorial d’un diari econòmic, crec que l’Expansión, que deia, més o menys, que el que sí era inadmissible era criticar la decisió d’una empresa privada, que el que ha de fer és vetllar pels seus beneficis. Quina barra! És el conegut discurs de respectar la iniciativa privada, sempre que vagi bé als meus interessos.

Doncs aquest anunci d’Iberia ens recorda que, encara que sigui un avanç l’actual estatut, continua sent “rácano” en allò que més importa: l’economia.

Si votem que NO ens quedarem amb el 600 del 79 i si votem que SÍ, tindrem aquest estatut justet i “cepillado” 25 anys més. Si votem que NO el PP farà servir el nostre vot contra Catalunya (bon eslògan per acollonir el personal, que crec que tindrà el seu efecte, però el PP no necessita cap argument per anar contra Catalunya que ja s’inventen el que faci falta). Jo ara per ara votaré que NO, encara que votaria que SÍ per canviar de tema i deixar de parlar de l’Estatut d’una vegada.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

El nou estatut té cara i ulls en el tema lingüístic, l'actual no. Doncs continuarem lingüísticament assimetrics si voteu NO.

Pel que fa a Iberia, que facin el que vulguin, easyjet, vueling, air berlin, ... hi ha un fotimer de companyies disposades a tapar el forat. Iberia és una empresa amb un model de negoci caduc. No em preocupa que abandonin BCN.

El nou estatut no m'agrada massa, molt intervencionista, però encara no he trobat cap bon argument per continuar amb el de Sau. Penseu en l'Unió Europea! Què va passar amb el NO francès?

pqs

Anònim ha dit...

Tot i no ser el millor estatut, esgrimir el No adduint l'actitud d'Iberia em sembla un raonament barroer, perdó per el qualificatiu ,possiblement és més encertat dir que és caure en el parany de la provocació.
Que cadascú voti el que cregui millor però pensem que desaprofitar qualsevol possibilitat de millora per petita que pugui semblar, és fer passes enrera i això és el que volen les polítiques de determinades empreses i és al que ens poden portar les actitud miops d'alguns polítics.

Anònim ha dit...

Jo també votaré NO, massa motius, principalment no trobo la "responsabilitat" suficient per votar si.

Mor ha dit...

Pere,

No hi ha cap bon argument per continuar amb l’Estatut anterior, però dir que aquest és millor tampoc no és suficient per votar que sí. El que pitjor s’ha fet, per part de tothom, és generar unes expectatives que després, de la nit al dia, ningú no ha defensat. Fins i tot crec que Esquerra vota que No perquè el famós pacte els va deixar descol•locats i fora de la foto, que si no... Si ens hem de conformar amb aquest estatut per 25 anys més... em sembla un preu massa alt per tan poca cosa.

L’exemple que poses de la difunta constitució europea és interessant perquè mostra l’alt grau de desconnexió dels polítics actuals i la societat.

Carme,

Faig servir les declaracions d’Iberia com un bon exemple del poc que aquest estatut millora respecte l’anterior en matèria econòmica i en competències estratègiques. En cap cas per justificar el no. Com diu en Pere, ja cobriran el servei altres companyies. Iberia no vola a Nova York, altres ho fan. Però per què he de finançar jo amb els meus impostos la nova terminal de Barajas, perquè després l’hi donin a Iberia, i a sobre foti el camp de Barcelona?

L’únic avantatge que li veig a votar Sí, es que s’aprovi i no sentir parlar més del tema.

Antoni,

Estic d’acord amb el que dius.

Daniel Daranas ha dit...

Iberia resulta delirant:

- No em surt a compte Barcelona amb la companyia de bandera

- Deixo d'utilitzar els drets de vol

- Però ep, ara crearé una nova companyia barata i em convé ocupar tot el mercat que jo mateix deixi lliure

- Però clar no vull competir en igualtat! Guarda'm els drets de vol per a la meva companyia barata, que jo els donaré un bon ús.

Espero que el seny imperi i totes les companyies estiguin en igualtat de condicions per omplir els slots que Iberia ara alliberarà.

Respecte el nou Estatut em va agradar molt el teu comentari sobre que quan parlem de política perdem el sentit de l'humor i ens tornem a vegades uns petits monstres de la crítica i això no és gens bo.

Malauradament, la campanya està sent d'un nivell ínfim per part de tots els partits parlamentaris. Malgrat això el ciutadà pot fer l'esforç d'entendre que el referèndum no implica un suport directe a cap partit; d'ignorar absolutament tota la merda que aboquen, tots els seus arguments de pati de col·legi; i de referir-se al contingut de l'Estatut per veure si li dóna l'aprovació o no. Recomano els escrits de Ramon Tremosa www.ramontremosa.com per analitzar les implicacions (petitíssimes) del nou Estatut pel que fa al finançament.

Jo personalment no donaré suport a cap nou Estatut que no inclogui la nostra definició com a nació i el concert econòmic. Això vol dir que votaré no. Però entenc que gent amb paràmetres de decisió diferents pugui opinar diferent. Al cap i a la fi si el nou Estatut l'avalues segons la Catalunya que vols, per a tots nosaltres l'Estatut és el mateix (és un text concret sotmès a votació) però la Catalunya que volem no té per què ser la mateixa. És per aquesta concepció del que jo vull per a Catalunya, que només donaria suport a un Estatut que em resolgués els principals reptes que tenim pendents: afirmar-nos com a nació i tenir plena capacitat de gestió dels nostres recursos financers. No és el cas de l'actual, ni de lluny.

Mor ha dit...

Daniel,

Ja ho has dit bé: delirant, i cada dia que passa encara ho és més.

Amb una mica d’humor, fins i tot la política és suportable :)

M’he de llegir amb més deteniment el que diu en Ramon Tremosa. Gràcies per l’enllaç.

I és important el que dius que, depèn de la Catalunya que vulguis, així serà el teu vot.