dimecres, 23 de febrer del 2005

FesInternet: conferència de Manel Castells

Manel Castells, el Conseller Carles Solà i Oriol Ferran
Aquesta tarda ha començat Fesinternet amb una conferència de Manel Castells. Sempre és molt interessant sentir-lo. Un resum molt petit d'algunes coses de les que ha dit i que m'han agradat:

Quan s'ha referit a la diferència en la utilització d'Internet segons l'edat, que entre els 20 i els 30 anys és de més del 90% i en els més grans de 50 baixa fins el 9% (no he pres notes i els % poden no ser exactes), ha dit que ningú es faci il·lusions que amb el temps s'arreglarà, que la seva generació té una esperança de vida llarga i que quan es produeixi el canvi generacional igual "ja ens em carregat la societat de la informació".

Ha parlat de la importància d'Internet a les empreses i ha dit que el seu aprofitament depèn de la seva organització interna. Quan aquesta organització és en xarxa, i poc jerarquitzada, va millor. Per als qui vulguin llegir més sobre aquest tema, aquest enllaç a un bon article que defensa que les jerarquies a les empreses es van donar perquè els sistemes d'informació i comunicacions eren primitius i que Internet ha fet possible aplanar-ho gairebé tot.

Ha dit moltes més coses sobre l'impacte que tindria o tindrà Internet a la sanitat, o a l'administració de justícia, o sobre com Internet esdevé un factor clau per a l'autonomia personal.

Ha acabat lloant la llibertat que proporciona Internet i ha dit que per aquest motiu molts governs tenen por d'Internet, que aquesta va ser la raó per a l'aprovació de la famosa LSSI pel PP la passada legislatura, i que incomprensiblement la llei no ha sigut derogada ni es té la certesa que es faci.

I una altra bona notícia lligada a Fesinternet, de la que ja ens havien avisat a bitassa: ja tenim traducció al català de Free Culture de L. Lessig: Cultura Lliure. Un llibre imprescindible, que encara que tingui trossos una mica durs (està fet per un advocat i tracta en bona part de les lleis del copyright), també conté moltes anècdotes divertides o grotesques: com que "la indústria cinematogràfica de Hollywood va ser creada per pirates fugitius. Creadors i directors emigraren de la costa est a Califòrnia a principis del segle XX, en part per eludir el controlque les patents van concedir a l'inventor del cinema, Thomas Edison..."

3 comentaris:

Anònim ha dit...

En Castells podria haver fet la conferència en català...

Mor ha dit...

Estic d’acord amb tu

Anònim ha dit...

Bon resum, gràcies :)

(sobra un %20 al final de l'URL "Fractals of Change", un article recomanable)

Benjamí