diumenge, 16 de gener del 2005

Etiquetem, òbviament en català!

Últimament hi ha una gran fal·lera per classificar-ho tot. A la dipesfera catalana es volen categoritzar els dips, d’una manera seriosa o per fer riure. Però enganxar etiquetes està de moda. Si de petits, quan anàvem de colònies, ens enganxaven etiquetes a tots els estris, o les enganxem als dels nostres fills, doncs ara se n’han empescat una perquè enganxem etiquetes (tags) als dips. Més exactament, perquè les enganxem als articles.

De quines etiquetes parlo? Technorati té un nou servei anomenat “tag”(etiqueta). Fa d’agregador dels articles de dips que tinguin la mateixa etiqueta. L’etiqueta és posar un codi html a l’article. Quines etiquetes hi ha? Doncs tantes com els articles en tinguin. Es pot comprovar cercant una etiqueta que no existeixi, per exemple "prova" Technorati respon amb un text que diu: "Felicitats, has descobert una etiqueta sense articles! Per contribuir en aquesta etiqueta, fes un article al teu dip sobre prova i inclou un enllaç a aquesta plana com aquest:

<a href="http://technorati.com/tag/prova" rel="tag">prova</a>"

Technorati no solament agrega etiquetes dels dips. També ho fa de Flickr, un servei per compartir fotografies, i de del.icio.us, un servei per compartir enllaços.

Hi ha a qui les etiquetes (els tags) li semblen revolucionàries, donat que ens poden permetre ajustar la classificació dels nostres articles per agregar-los a una etiqueta concorreguda, o al contrari, fer-ho en algunes més selectes o exclusives. Però el més interessant en aquest cas és que les etiquetes són als mateixos dips, ja que Technorati fa únicament d’agregador, i no hi ha límits.

Encara que, si tothom pot posar les etiquetes que vulgui als seus articles, sense cap restricció, què importa, o més aviat, quin sentit té que un dip entri en una categoria? Les etiquetes s’han carregat les taxonomies reduccionistes? Crec que sí: ja no té gaire sentit categoritzar els dips, perquè es poden etiquetar els articles!

Categories:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

clar! les categories en forma d'arbre han demostrat, ja fa temps, no sé útils.

Anònim ha dit...

Les etiquetes, els esforços de classificació, etc., deriven del gran increment d'informació, de pàgines. És natural sentir-se perdut, i és natural que sorgeixin iniciatives i esforços per a fer mapes i ajudar-nos entre tots a orientar-nos. No està malament això de les etiquetes, és una iniciativa més,però demana una certa capacitat tècnica de l'usuari.I no està exempta de problemes, p.ex. s'entén que l'usuari s'inventa l'etiqueta, però dos es poden referir al mateix amb una etiqueta diferent,etc. Entendríem més alguna eina que a través del programari sabés marcar paraules clau en el post.--Quaderns