dilluns, 17 de gener del 2005

Més sobre les etiquetes - Resposta a Quadern

No crec que la introducció del teu primer article, ni el d'ara, siguin innecessàriament provocadors. Tampoc crec que cap de les reaccions escrites que he llegit, ni la que he escrit, siguin de disgust, de tedi exasperat ni de grandíssim interès, en la majoria silenciosa. De fet, si la majoria és silenciosa, l’únic que es pot dir amb certesa és que és silenciosa. Si he entrat en aquesta conversa es perquè m'interessava. No tant per la classificació en si mateixa, sinó perquè crec que les etiquetes de Technorati aporten alguna cosa nova al tema de les classificacions.

Li dónes la culpa a la pedagogia moderna pel descrèdit de paraules com classificació, categoria, memorització, disciplina i autoritat. Doncs si fos el cas: benvinguda sigui la pedagogia moderna. Crec a més, que aquests termes són del tot contraposats a la realitat de la xarxa. D’Internet. Aquestes paraules potser donen tranquil·litat davant del que no es coneix, o davant de la presa de decisions. És més tranquil·litzadora –perquè ens evita haver de pensar– una categoria, una classificació, que ens ve imposada per algú investit d’autoritat, que la utilització anàrquica i sense pla prefixat d’etiquetes, en les que nosaltres som els que decidim. Però Internet és axí. No hi ha autoritat. Ni disciplina. Ni jerarquies:" els enllaços soscaven les jerarquies". Per sort.

A mi personalment la paraula categoria aplicada a Internet em suggereix quelcom de vell, d’antic, d’altres èpoques, quan per organitzar l’accés al coneixement era necessari ordenar-lo sota normes estrictes.

Internet és complicat quan es volen fer servir analogies del mon real, com en aquest cas els mapes. Els mapes són indicats per informar de realitats estàtiques, com són les geogràfiques. Quan són realitats molt canviants com els dips, o el web en general, no són gaire adequats.Poden servir de guia introductòria, no gaire més.

A Internet tampoc no hi ha imposicions. Pots fer el que vulguis i com vulguis. Pots categoritzar els dips i/o posar etiquetes. O cap de les dues coses. Jo, de fet, hi poso "Categories:" i l’etiqueta de Technorati. Encara que hi ha qui pensa que les categories no són etiquetes, i ni les etiquetes no són etiquetes.

Categories: