dimarts, 11 de gener del 2005

Bones notícies per al programari lliure

IBM ha anunciat que permetrà la utilització de 500 de les seves patents, per als qui desenvolupin programari lliure, ja siguin individus, col·lectius o empreses, que treballin en programari que compleixi la definició de programari obert de la Open Source Initiative.

“El veritable lideratge de la innovació significa més que el nombre de patents obtingudes. Significa innovar per beneficiar els clients, els col·laboradors i la societat.” “Creiem que la comunitat de codi obert és a l’avantguarda de la innovació i hem emprès aquesta acció per encoratjar innovacions addicionals per a les plataformes obertes”, diuen els d’IBM.

És un pas petit, donat que IBM té més de 40.000 patents, però molt important per al programari lliure. Aquest fet té dos aspectes importants: el primer és reconèixer d’una manera implícita que les patents de programari són una barrera a la innovació, i el segon, que IBM creu que el futur és del programari lliure.

Encara que també hi hagut alguna veu crítica. Com publica The Register, Florian Mueller, director de la campanya NoSoftwarePatents diu que l’anunci d’IBM, i l’anterior compromís de no fer servir patents contra el nucli de Linux, és contradictori amb la seva activitat a Europa, donat que aquí són uns dels més grans defensors de la famosa directiva per permetre patents de programari.

Categories: