dijous, 9 de desembre del 2004

Mobilitat creativa

Si fa un dies comentava la poca imaginació al voltant dels mòbils de tercera generació, avui he llegit a Wired uns nous serveis que em semblen creatius per als mòbils: guies turístics. Als EUA, Talking Street, i a Honk Kong, Mobile Adventures, fan de guies turístics amb recorreguts per les seves ciutats. Ara per ara els serveis són bàsics i únicament són comentaris parlats. Els recorreguts són prefixats i si es vol un mapa del recorregut s'ha de descarregar abans i imprimir-lo. Pot semblar un servei primitiu, donat que no té ni geolocalització ni mapes interactius, però, en canvi, al ser tan bàsics poden ser utilitzats per qualsevol que tingui un mòbil. Vas pel carrer, amb el teu mapa, arribes a un dels punts indicats, fas la trucada i a escoltar la guia! Fa falta alguna cosa més?

Però com que no tot ha de ser "negoci", a Canadà hi ha un servei similar tecnològicament, però més cultural: es diu murmur (murmuri). Iniciat per dos estudiants del laboratori de nous mitjans del Canadian Film Centre's Habitat, actualment té unes 60 històries d'uns 2 minuts. Històries locals explicades per voluntaris locals. Senyals enganxats als pals dels telèfons avisen d'una història pròxima, i els mapes estan disponibles en línia i als cafès i botigues properes.

Dos tipus de serveis que tenen en comú la localització al carrer d'històries parlades per ser escoltades des d'un telèfon mòbil.