dijous, 2 de desembre del 2004

El SIDA i les patents

Si el tema de les patents de programari podem dir que és una discussió "intel·lectual", encara que els seus efectes tinguin repercussions a la economia real, i que únicament beneficia les grans empreses, quina responsabilitat té el sistema de patents amb els més de 40 milions d'afectats pel SIDA que no es poden pagar les medicines? Són més importants els beneficis econòmics de les grans corporacions farmacèutiques que la vida de milions de persones? Segons Metges Sense Fronteres(PDF): "Els drets de propietat intel·lectual poden limitar l'accés a medicaments essencials. MSF considera que el dret dels pacients està per sobre dels drets de les patents". També segons MSF, dels 5,5 milions de persones afectades que avui necessiten tractament, solament en reben 350.000.

A l'actual govern de Brasil ho tenen clar. Després d'anys d'amenaçar amb trencar el sistema de patents i fabricar-se els medicaments necessaris per als tractaments de la malaltia, sembla que ho farà efectiu l'any vinent. Via BoinBoing he llegit aquest article.

Nota: Llàstima que el web espanyol de MSF discrimini els que no utilitzem l'Internet Explorer de Microsoft. Jo l'he hagut de fer servir per trobar el pdf. Si intenteu navegar pel seu web amb Firefox tindreu problemes.