dimarts, 20 de novembre de 2007

Kindle

Aquest dilluns Amazon ha presentat un nou lectors llibres electrònics. El ressò a la premsa ha estat molt gran, desmesurat diria jo, i fins i tot es poden trobar opinions que diuen que és l’iPod dels llibres...

És significatiu que aquest nou giny l’hagi tret una llibreria (electrònica, però llibreria) i no un fabricant de ginys ni, per suposat, cap dels actuals “fabricants de llibres”. Igual de significatiu que la botiga electrònica de venda de música de més èxit sigui la d’un fabricant d’ordinadors i no la de cap “fabricant de música”. Ens dona una idea de com viuen al marge de la nova era digital.

Crec que el Kindle, que és el seu nom, presenta algunes novetats interessant, però també greus problemes de concepció, que faran que no sigui cap èxit. Com no ho han sigut trastos similars d’altres fabricants d’electrònica.

Es molt interessant que es puguin comprar els llibres des del mateix Kindle, sense haver de fer-ho amb l’ordinador i després descarregar-ho, el que fa que sigui realment un dispositiu autònom. La xarxa que utilitza es la de telefonia mòbil, amb un acord amb un operador americà. També sembla que té una pantalla que fa que la lectura sigui agradable.

Però gran part de l’èxit de l’iPod es deu que no solament pot fer servir música comprada a la botiga d’iTunes. Pot fer servir qualsevol arxiu mp3. De fet, la música comprada a iTunes no podria omplir ni una petita part de tots els iPods venuts. I és que ara, quan sembla que la música finalment es vendrà sense incorporar DRM, que és la causa de la incompatibilitat, el Kindle fa servir el seu propi DRM que fa que els llibres que es comprin amb ell, no es podran llegir en cap altre tipus de lector.

El futur dels llibres sembla que continua sent analògic.