dijous, 29 de juny del 2006

De Web 2.0 a Empresa 2.0

Encara no sabem gaire bé que vol dir Web 2.0 i ja parlen de l’Empresa 2.0!

Si per Web 2.0 entenem aplicacions web que creen xarxa social i que busquen la participació de la gent i que aquesta comparteixi idees, documents, etc., per Empresa 2.0 haurem d’entendre aplicar aquestes tecnologies al món de l’empresa.

Per exemple, quin és el principal problema de les intranets corporatives de les empreses? La falta de participació. Sí, molts estareu pensant que molta gent no participa perquè el contingut de les intranets és mortalment avorrit, i és cert. Però també és cert que una de les assignatures pendents són les eines col·laboratives. O no funcionen, o són molt rígides i inflexibles o, més senzill, encara moltes empreses creuen que el correu electrònic és una eina col·laborativa quan certament és la seva antítesi.

Si alguna empresa de programari aconsegueix fer aplicacions basades en la web 2.0 per aplicar a les empreses pot tenir l’èxit assegurat. Per exemple, seria interessant que els comercials poguessin tenir un wiki on escriure i comentar quins problemes o virtuts tenen els productes que venen o per recollir les impressions dels clients, o una administració pública pot tenir les mateixes eines per col·laborar entre departaments o ... Del que es tracta és de traspassar les xarxes socials o funcionals que existeixen a les empreses a l’aplicació web, i convertir-la en una eina col·laborativa!

Microsoft està afegint capacitats col·laboratives, wikis, a les noves versions del seu Sharepoint Server. IBM està fent proves d’aplicació de les etiquetes (tags) a sistemes interns de categorització de contingut. O empreses com Socialtext, amb un nom ja prou explicatiu, també treballen en aquesta línia.

He llegit uns quants articles interessants a partir de RSS Intranet, on enllaça dos articles més, RSS: The new intranet protocol?, i Corporate America wakes up to Web 2.0, i d’aquest últim destacaria:

“... els nous productes estàndards del web podrien empènyer la gent a no fer servir més el correu electrònic per compartir documents i en lloc d’això col·laborar mitjançant llocs de treball compartits com les wikis”

Si més no, sona bé, no haver de rebre i enviar un munt de documents que finalment no se sap quina és l’última versió...

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bo l'article! Sería interessant que profunditzessis una miqueta més en per que això del correu electrònic es l'antítesi d'una eina col.laborativa. Es molt cert el que afegeixes al final de l'entrada respecte aquesta qüestió... però, des dels meus precaris coneixements crec que no n'hi ha per tant...