Finalment s’ha aprovat la reforma de la llei de la propietat intel·lectual que malauradament estableix un cànon a determinats suports digitals, com cd i dvd verges, reproductors de mp3, etc. Alguna cosa va canviant perquè fins i tot els diaris diuen que ha sigut una llei polèmica encara que no es nota gaire perquè no hi ha hagut cap polític que votés en contra. Quina ignorància la seva.
Per cada cd o dvd que compri, pagaré la meva part del cànon, llavors podré copiar el que vulgui? Diuen que no, però jo crec que mesures com aquesta fomenten encara més la còpia.
Encara que la CE sembla no tenir-ho del tot clar i ha obert un període de consultes sobre el tema dels cànons, que tenen una molt diferent aplicació als països que formen la UE.
I per què tot aquest embolic? Els músics sempre havien viscut, al llarg de la història, d’interpretar les seves creacions. Fins que fa unes quantes dècades uns avenços tecnològics els van permetre interpretar una vegada, enllaunar la seva música, i cobrar per vendre la llauna. Però ara, uns altres avenços tecnològics els han tornat a deixar allà on eren. Encara que no són els músics els perjudicats, com a molt solament uns quants, sinó les grans empreses discogràfiques. Per acabar-ho de complicar i com que la gestió dels drets a l’engròs, i no els drets en si mateixos, és un bon negoci, han sortit unes agències de recaptació privades: SGAE i similars, que volen un trosset del pastís. Però ai, el món digital els té preocupats perquè poden perdre el seu negoci. Els músics no el perdran perquè poden continuar cobrant de les actuacions, però per a tota la resta de paràsits sí que és un negoci perdut. Solució? Fer una campanya mediàtica intensa dient que qui no paga els drets d’autor és un pirata i roba! Parlar de la cultura i d’altres coses que no saben el que és, i sobretot, endegar una gran campanya legal, amb denúncies, reformes de lleis, etc., per major benefici, principalment, dels advocats.
Tot abans que reconèixer que el que fan es defensar les seves empreses i els seus beneficis, que la tecnologia ha deixat obsolets.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada