Sóc de l’opinió que, en general, els nostres polítics desconeixen les noves tecnologies, no tenen gaire idea del que és i permet fer Internet més enllà del correu electrònic, la societat de la informació potser els recorda la premsa i veuen els blocs, si és que saben el que és, amb recança. En una paraula: ignorància. No arriben ni a immigrants digitals.
Però hi ha una característica que sí que sembla que coneixen, o creuen conèixer, de les noves tecnologies, i és la capacitat de control que poden oferir, i sembla que tots intenten fer-ho, via retenció de dades i moltes altres coses.
El conjunt de tot plegat provoca que ens trobem davant de molts intents, en molts fronts, de retallar llibertats, d’intents d’apropiació de la cultura per part d’una indústria que solament vol guanyar diners, entre d’altres.
És aquí on s’emmarca la petició de molts països i també de la unió europea perquè el “control” o el “govern” d’Internet passi a mans d’un organisme internacional com l’ONU. Ara aquest govern és exclusivament en mans dels EUA i de l’organització sense ànim de lucre ICANN contractada per ells.
El que “governa” l’ICANN és la gestió del sistema de noms. Són els que no fa gaire van aprovar el domini .CAT
I en aquest tema no tinc una opinió definida. Per una banda no m’agraden gens els arguments que serà dolent que Internet estigui sota el govern de l’ONU perquè la majoria dels països que en formen part no són democràtics. Aquests són, si fa o no fa, els arguments que van fer servir els EUA, i alguns altres que no vull ni citar, per menysprear el paper de l’ONU en el conflicte de l’Iraq, inventar-se la guerra preventiva i les famoses armes de destrucció massiva i portar tot el món a una aventura suïcida que, com es pot comprovar cada dia, ens ha portat un increment molt alt de les activitats terroristes i de la inseguretat.
També els arguments que països con Xina que ja censuren Internet poden incrementar el seu control a través de l’ONU crec que no tenen gaire sentit. Ja poden aplicar tota la censura que volen, sense cap necessitat de tenir el govern d’Internet.
Per una altra banda, l’actitud dels EUA negant-se a incorporar cap país més i de voler mantenir de forma aïllada el govern d’Internet tampoc és defensable ni mantenible. La Xarxa, Internet, no és seva. I han d’acceptar-ho. I si fins ara no hi han intervingut directament és perquè no els ha fet falta, no perquè siguin millors.
He trobat molt interessants les paraules de L. Lessig al respecte. Ara mateix, el sistema de noms és un sistema jeràrquic únic. Què passaria si la UE creés el seu propi sistema de noms? Doncs no gaire res.
L’ICANN no és l’únic organisme d’Internet. N’hi ha d’altres, però ja descentralitzats com els que reparteixen els números de les adreces IP i d’altres com la ISOC amb importància tecnològica en la definició d’estàndards on sí que participen molts països i organitzacions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada