dilluns, 14 de novembre del 2005

Què fa por de Google Print?

Crec que els que em llegiu ja heu notat que Google Print i el que ha desfermat m’apassiona. Avui he llegit un article de David Weinberger, un dels autors de Cluetrain manifesto, “El que realment ens diu Google Print sobre el futur dels libres”, on ens parla de la importància de la metadata en la classificació de llibres, des de l’antiguitat,passant pel Dewey decimal system, fins arribar al present digital i la revolució que ha provocat. Trobo destacable el paràgraf final:

“En la mesura que la revolució digital continuï, i que nosaltres generem més i més vies d’organitzar i enllaçar llibres- integrant informació dels editors, biblioteques i més radicalment, altres lectors- tota aquesta metadata no només ens farà trobar llibres, ens proveirà del context en el qual els llegim

El repte real a l’edició tradicional avui no ve de la digitalització de llibres, sinó de la natura mateixa del web. Fent servir metadata per ajuntar idees i contingut de múltiples fonts, els lectors en línia esdevenen no receptors passius d’idees lligades sinó bibliotecaris actius, revisors, antologistes, editors, comentaristes, i fins i tot (re)editors. Potser que sigui això el que fa por als editors i als autors sobre Google Print”