dijous, 27 d’octubre del 2005

Xarxes innovadores?

El primer que he pensat després de llegir l'article d’en Benjamí ha sigut: ja era hora. Una opinió crítica sobre FON, i és que des de que va sortir el projecte tot són valoracions positives. No m'estranya: és de tanta intensitat la sequera de creativitat i d'innovació que patim, que és normal que davant d'un projecte així molta gent estigui encantada.

Primer de tot dir que no em sembla un projecte únic. Fa temps que es fan coses similars. Un dels primers articles que vaig escriure va ser sobre dues iniciatives que funcionen a Nova York, nycwireless i neighbornode. FON té d'innovador que per aquí encara no s'han plantejat iniciatives similars i que el màrqueting a base de blocs i conferències sembla efectiu, si més no en aquest reduït món d'early adopters que som els blocaires.

També sóc un descregut sobre les possibilitats tecnològiques de les xarxes sense fils actuals, que crec que no donen per a gaire més que la xarxa que podem tenir a casa, i per navegar i llegir el correu a llocs públics. Cap cosa que demani amples de banda importants i qualitat de servei com la VeuIP. Per a aquestes prestacions encara fa falta esperar a evolucions com WiMax, que per molt que diguin, fins al 2010 no el veurem al carrer.

Crec que sí tenen sentit les xarxes municipals, si no fos per la legislació que tenim i la CMT, que es dediquen a impedir la innovació. Clarament els operadors tradicionals no han sabut, o no han volgut, trobar un model de negoci, en aquest camp, que funcioni. Poca gent hi ha que vulgui o pugui pagar el que demanen per 24 hores de connexió. Tampoc els operadors dedicats exclusivament al wireless no ho han fet millor. Ara cada vegada és més fàcil trobar hotels que no et cobren la connexió a Internet tancant un dels mercats més rendibles per a aquests operadors.

En aquest entorn de manca de competència i inactivitat dels operadors, és possible que la iniciativa de FON pugui tenir un cert èxit. El més important és aconseguir inicialment una massa crítica suficient per disposar d'una cobertura apreciable, amb el permís de la llei de Metcalfe.

El tema de la pantent, tot i ser remarcable com diu en Benjamí, crec que seria subsanable si fes una cessió pública de la patent, com ha fet IBM als últims temps.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Bondia!

m'agraden molt aquests articles que feu aqui, no he dit mai gran cosa pero crec que val la pena que sigui dit.
Conceptes com Early-adopters o llei de Metcalf, entre altres, em donen una perspectiva mes ampla de tot plegat.

Gracies i endavant les atxes!!!

Salut

Anònim ha dit...

Jo no em refiaria gaire de la bona voluntat del personatge.

Només recordar un poc com n'Étienne de la Boétie parlava de tenir extrema disort :)

Mor ha dit...

Albir, gràcies pel comentari!

Benjamí, estic d'acord. Ja ho hauria dit per guanyar més màrqueting "alternatiu". I si no volen veure ni els comentaris...

Anònim ha dit...

No és pere tocar els nassos (o potser si) pero voldria fer-te algunes matitzacions.

M'agrada que hi hagi gent que s'agefeixi a la crítica, em queda el dubte de si els hi fem encara + propaganda, però d'opinions critiques sobre aquest tinglado alhguna més si que hi és, per exemple en publicava ja el dia 9 (Mercadejant amb excedents), deixant a banda les que han seguit després.

Després (i ara vé la part important) pots esperar a que arribi el Wimax o que t'ho faci fon si et preocupa la "massa crítica suficient", però a no ser que tinguis el menjador molt gran, no crec que puguis ficar-te això a dins de casa :P. On entre d'altres coses , a part de donar internet a una pila de pagesos que no en tindrien, s'hi fan trucades de VeuIP.

Sobre la CMT, a guifi.net no ens ha emprenyat mai. Tampoc al Comuns Sensefils. En canvi si que ha sigut algun inconvenient algunes reaccions d'alguns ajuntaments.

El que dius m'ha recordat uns comentaris de farà mig any. Si el coneixes li pots dir que des de llavors la xarxa s'ha doblat, que amb algunes variacions aconseguim 17Mb simètrics reals en alguns trams.

Merci pel teu suport, si signes això encara ens ajudaràs més.

Mor ha dit...

rroca

Doncs no us coneixia! La vostra feina és molt interessant, i un comentari és poca cosa per parlar de tot el que feu. Hauré de fer un article.

Gràcies pel comentari.

Anònim ha dit...

Hola rroca!!!

:P

aixo de fer xarxa es veu que fa el mon mes petit.

I Mor, de res. Basicament ho dic perque veig que no teniu mai gaire comentaris malgrat oferir uns continguts, que almenys a mi em semblen molt interessants, per aixo us animo a que continueu. ;-D

Amb aquestes floretes tambe incloc les altres formigues.

Salut

Anònim ha dit...

Si, les "comunicació externes" no l'hem treballat massa gaire.

Per una banda potser son anticossos generats per l'excessiva publicitat i fum que masses vegades s'ha donat en aquest àmbit amb iniciatives on hi ha una escassa relació entre realitat i expectativa (cosa que quan es dona condueix inevitablement al fiasco i la frustració). Això fa que no ens centrem gaire en el tema (a més ja hi ha prou feina en d'altres coses), però vaja, qui sap, potser amb l'ajuda de tots això ho millorarem.

De vegades també tinc la sensació de que en alguns àmbits que no ens desconeixen pas, prefereixen ignorar-nos, espero que no sigui perquè no els resultem còmodes. I és que una cosa que si que fem de forma més o menys automàtica quan veiem alguns dels comentaris que esbomben els tòpics que enmtenem que ens perjudiquen, com per exemple els de quan un ajuntament d'alguna capital es "raja", coses com les d'aquests dies... etc.

SAX!

Mor ha dit...

Millorar la comunicació ha de ser fàcil per a vosaltres (el web ha millorat molt d'ahir a avui :-) perquè teniu un projecte molt sòlid, el que no és tan fàcil, és començar amb fum (o fon) per construir un projecte sòlid.

Entenc el que vols dir amb els anticossos...

Quan deia que wifi no és indicat per a la VeuIP es basa en la meva experiència en unes proves de VeuIP en una LAN molt gran i molt ràpida on per assegurar que la VeuIP funcionaria sempre era necessari que la xarxa fos commutada i/o tingués qualitat de servei. Si podeu prioritzar el tràfic de VeuIP davant altre tràfic pesant com el p2p seria el mateix, però crec (o creia) que no es pot fer amb resultats garantits.

He llegit els comentaris que dius, i deu n'hi do, si que s'assemblen, però no el conec.

Wimmax crec que serà fum fins d'aquí a cinc anys i després ja veurem en què queda.