diumenge, 16 d’octubre del 2005

La grip del pollastre

Els últims dies els mitjans de comunicació van plens de notícies sobre la grip del pollastre. La malaltia detectada als pollastres a determinades zones d'Àsia i que infecten i distribueixen altres ocells, és quasi segur que mutarà i podrà infectar els humans. Segons OMS pot esdevenir una pandèmia de dimensions i gravetat incalculables. I no serà possible tenir una vacuna fins que no aparegui la malaltia i s'identifiqui el virus. Hi ha alguns medicaments que, també segons l'OMS, són efectius contra la grip, però hi ha un gran problema. L'empresa suïssa Roche té la patent del més efectiu, el tamiflu, i a sobre no pot produir les quantitats que serien necessàries en cas de que la malaltia s'estengui. També han dit que no pensen llicenciar la patent perquè altres empreses fabriquin el medicament.

Torna doncs a primer pla allò que ja mata a milions de persones. Les patents de la indústria farmacèutica. És absolutament immoral posar per damunt de les vides de les persones els beneficis d'una empresa. Però els defensors d'aquest sistema immoral de les patents diran que si ara no es respecten els drets de la propietat sobre el tamiflu, la pròxima vegada no hi haurà un altre medicament. Els costos d'investigació de la indústria farmacèutica es financin amb la producció en exclusiva i monopolista, permesa per les patents. Si no hi ha patents, no hi ha inversió i no hi ha nous medicaments. Absolutament fals. Aquests son els arguments que disfressen un gran negoci.

Com escriu Dean Baker, en un execelent article titulat BIRD FLU, BIRD BRAINS, AND ECONOMISTS "en economia el preu hauria de ser igual al cost marginal. Encara, les patents dels medicaments porten a situacions on el preus són molt lluny del seu cost marginal, en alguns casos en un factor de 100 o encara més. Els medicaments són pràcticament sempre barats de produir; són cars per als consumidors per causa del monopoli de les patents. No cal dir que els monopolis de les patents porten a totes les coses dolentes que els economistes adverteixen quan els preus divergeixen del seu cost marginal" (algú de la indústria musical sap llegir?), i encara més "Els beneficis del monopoli incentiven emprendre caríssimes i aviat decebedores campanyes de marquèting. La indústria gasta més en màrqueting que en investigació."

Tampoc no seria el primer cas que una patent de medicaments no és respectada. L'administració Bush ja ho va fer en el cas de l'àntrax, i no va passar res... Ara un laboratori de l'India, Cipla, ha dit que començarà la seva producció, després de fer enginyeria inversa, i que el medicament serà disponible a primers de 2006 (Roche diu que faria falta un any perquè algú el pogués produir). També el nobel de medecina John Sulston demanen la reforma del sistema de patents (també via Ricardo Galli).

Curiosament, un dels ingredients del tamiflu, és una espècia xinesa anomenada "anise", de la qual es fan servir les llavors en aromes, medicines i olis per cuinar. Molta de la seva producció mundial es localitzada a quatre províncies de la Xina, on segurament no podran comprar la medicina...

1 comentari:

Anònim ha dit...

Doncs que bé. Així doncs també podriem legalitzar l'experimentació amb humans, d'aquesta forma també s'avançaria molt més i a la llarga es podrien salvar més vides. Encara que l'única raó de les patents als medicaments fos la d'incentivar la investigació, no acabo de veure que fos el correcte una actitud correcta.