diumenge, 2 d’octubre del 2005

Els reptes de la Biblioteca Digital Europea

El Pais fa referència a la consulta pública, en línia, que farà la UE sobre la biblioteca digital europea, per conèixer les opinions de particulars i empreses de com s'hauria de promoure la digitalització del patrimoni cultural europeu i incentivar la inversió privada en el projecte.

Gràcies a gamoia podem llegir les preguntes i també ens dona l'adreça del projecte de les biblioteques digitals europees, on podem trobar el document de la consulta i d'altres molt interessants, que després d'introduccions en què glossen els avantatges i les meravelles de tenir les biblioteques digitalitzades, que comparteixo, es poden trobar els reptes o els perills del projecte: els drets d'autor.

“Reptes legals: La digitalització implica fer una còpia, el que pot ser problemàtic en vista dels drets de la propietat intel·lectual.... L'ús limitat que es pot fer legalment de les còpies digitals resultants és un fre addicional per a la digitalització ”

“Per la literatura, significa que solament els treballs de principis del segle vint i anteriors estan disponibles sense restriccions de copyright, depenent de l'any de la mort del seu autor. Però encara que els treballs ja no estiguin sota copyright, la situació no és sempre clara. Hi poden haver drets vinculats a les diferents edicions d'un treball que en si mateix ja no estigui protegit pel copyright, per exemple drets de les introduccions, de les cobertes o les tipografies”

“Una biblioteca en línia que ofereixi treballs mes enllà del domini públic no és possible sense un canvi substancial en la legislació del copyright, o acords cas per cas, amb els propietaris dels drets”

Sembla clar, fins i tot per a la UE, on són els reptes i els problemes de la digitalització i de les biblioteques digitals. No ens n'hem adonat, però la nostra cultura no és nostra.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d'acord. El nou entorn digital exigeix una reformulacio de socarel dels drets d'autor, del copyright i de la industria. Cal replantejar-ho tot. Ho dic com autor, com usuari de Creative Commons i com escriptor plagiat.
Ja seria hora que les administracions comencin a posar-hi fil a l'agulla.
M'agradaria que en parlessis amb mes deteniment. I felicitats pel blog, sempre interessant.

Mor ha dit...

Estic amb tú, però crec que no hi ha gaire gent que estigui per la feina, a veure si de mica en mica...

Ja m'agradaria parlar amb més deteniment, però no hi ha temps!

I gràcies per passar per aquí