dijous, 14 de juliol del 2005

Llibertat a canvi de seguretat?

“Per què ho han de proposar just després dels atemptats de Londres?” Es pregunta en Pere, sobre la voluntat de controlar les comunicacions electròniques expressada pel govern de Londres i recolzada per altres governs europeus.

Jo crec que qualsevol estat té una necessitat de control immensa. Els governs no democràtics no se n’amaguen i dicten lleis de control. Podem veure com la Xina demana un registre previ a qui vulgui obrir un web. I els que tenen una història democràtica, i per tant han de respectar unes llibertats ja establertes, utilitzen qualsevol oportunitat. És un bon moment per incrementar aquest control que una bona part de la població es pregunti “de quanta llibertat estic disposat a renunciar a canvi de més seguretat”.

Hi ha mecanismes que poden fer més difícil o impossible aquest intent de control i d’intromissió en la privacitat: l’encriptació, els remailers, els proxies.

Però a més, el volum d’informació és tan immens, que crec que no és possible fer-ne un ús per evitar res. Londres deu de ser la ciutat del món amb més càmeres de televisió de vigilància i no els ha servit per evitar els atemptats. Després sí que poden haver localitzat qui va ser, però no serveix ni com a dissuasió ni com a prevenció. D’igual manera amb les comunicacions electròniques. Quin és el nostre volum particular de tràfic mensual? Quin és el volum de tràfic mensual a Europa? (Els fabricants de discos i dispositius per emmagatzemar informació han d’estar d’enhorabona.) Crec que no és possible cercar informació d’una manera eficient dins d’aquesta immensitat de dades.

Tota aquesta informació no servirà de res contra el terrorisme. Només tindrà impacte en la nostra privacitat degut a un mal ús, a un ús inadequat i no declarat pels governs.

5 comentaris:

Eva ha dit...

pren tent-me tota la llibertat del món per opinar sobre el que escrius m'agradaria dir que penso que el fet que hagin fet tan alderull i se'n hagi parlat tant d'aquest sistema de control de les telecomunicacions es una ximpleria pq si realment un govern volgués cobntrolar el que fa i diu el seu poble ho farien pero s'ho callarien. Pneso que sí és necesari dur un control sobre les telecomunciacions...ens estalviariem coses com la porografia infantil, les "ciber" estafes i estafes telefòniques i altres potser menys importants com l'spam. Si es controla el contingut que emeten les televions regulant els hroaris pq no fer-ho també amb internet o la telefonia? ara bé, penso que el que no es necesari fer es tenir-nos a tots etiquetadets com si fossim ovelletes...

per altra banda penso que la llibertat i la seguretat no sont ermes que per força s'ha de contradir pq de fet la seguretat al cap i a la fi t'aporta llibertat...un exemple quotidià que visc d'aprop: en un parc del meu barri hi ha bandes llatines que no deixen als ciutadans que pogem gauduir del NOSTRE PARC....doncs si hi hagués més seguretat 8més policia per exemple) tots seriem més lliures ja que podriem gaudir del NOSTRE parc...no?

en fi potse rno m'he explciat prou bé pero son la 1:54 i ja començo a tenir son!!! apali bona nit i tapa't (o no que fa calor)

Anònim ha dit...

Uff! Pobres Latin Kings! No emprenyis el meu amic! Només està manifestant la seva particular idiosincràsia. Ets una feixista reaccionària i racista.

Bé. El que volia comentar: no havíem quedat que la Xina era paradigma de llibertats (juro que ho he llegit), i que ja no és una dictadura (!)?

Eva ha dit...

feixista?? reaccionaria?? racista?? d'entrada jo només pretenia donar la meva opinió, a més, jo en cap moment he dit que tingui res en contra dels llatino americans, pero SÍ tinc moltes coses en contra de les bandes.... senyors, estem a barcelona no al bronx! Bé, sí es cert que no és el mateix, basicament pq aqui encara els ciutadans no tenim armes, cosa que aquesta CHUSMA ja va amb pistoles.
I no només son una amenaça per els catalans si no també pels immigrants no cal recordar casos com el del noi que van matar per "error" a sant martí no?
Llatinoamericans com aquest noi i com tants altres es mereixen tots els meus respectes pero BASURA sectària i violenta com els latin kings haurien de ser expulsats del país, i no per portar-los al seu país d'origen (allí també son un problema) si no per portar-los a tots a l'antàrtida a veure si se'ls treuen les ganes de nar tocant els collons al personal.

Si això és ser racista potser ho sóc, però és bastant ilògic considerar-me racista no? ja que en realitat no tinc res en contra de la gent provinent d'altres cultures o etnies o països si no dels fills de puta que l'unic que fan és fer d'aquest país un lloc pitjor per viure.

Anònim ha dit...

Jo crec que estem confonent termes. Expliceu-me com es podria solucionar el problema de la inseguretat generada per les bandes aplicant una retallada de les llibertats o un agument del control personal i personalitzat. Guardant tots els SMS i e-mails? tots els paquets de dades k passen pels servidors? grabant totes les trucades de veu? obrint totes les cartes?... i algú que s´ho llegeixi, ho escolti, ho analitzi....?

Opino que el comentari d'en Mor en aquest sentit és prou encertat; i també que el tema pot ser agafat des del sentit més ampli (amb lo que admet una pila de matisos), o amb el sentit més estricte d'aquest cas concret, sobre el control de les comunicacions, que és el que entenc que fa en Mor.

Mor ha dit...

Gràcies Miky per redreçar el "debat". Es justament el que vull dir.
I Eva, encara que no comparteixi del tot el que dius, tampoc no estic d'acord amb el que et diuen!