dissabte, 16 de juliol del 2005

Cory Doctorow a Barcelona

Cory Doctorow a Barcelona

Ahir vaig sentir Cory Doctorow a la conferència de les jornades de Copyfight, que es fan aquests dies al CCCB, i a pesar que algú va dir que millor fer servir el servei de traducció, que parlava l’anglès ràpid i que no se l’entenia, era més fàcil entendre’l quan parlava anglès que quan parlava castellà!

A la conferència res de nou que no s’hagi pogut llegir al seu dip, BoingBoing, o als seus articles. Mentre parlava del “broadcast flag”, que la indústria de l’entreteniment voldrà imposar-lo a Europa, i feia una crida que estiguéssim alerta i que participéssim a les organitzacions de defensa dels drets civils (de tradició més americana que europea) per lluitar contra el broadcast flag, jo pensava el contrari. Que el posin. Tota la televisió en general, a qualsevol lloc del món, és realment dolenta. I si resulta que la gent no pot gravar el programa que vol i no es compra aparells i veu menys la tele, doncs millor per la cultura en general. Crec que aquest tipus d’iniciatives van justament contra la mateixa indústria de l’entreteniment. Com deia Cory, volen perpetuar la situació actual, i no veuen que darrere les innovacions, o perills segons la indústria, poden haver-hi nous mercats i nous negocis, com va suposar el vídeo en el seu moment.

També va parlar del contrasentit que les empreses de tecnologia col·laboren amb la indústria de l’entreteniment, no en treure innovacions, sinó en retallar els usos possibles de les noves tecnologies. Va fer servir l’exemple del cas d’Apple i el seu programari iTunes.

Cory va fer un repàs d’altres temes d’actualitat: el cas Grokster, la iniciativa de les empreses de telefonia mòbil per controlar els continguts, el broadcast flag, els micropagaments, i també va parlar de l’edició de llibres, però ho va fer en castellà i no el vaig entendre gaire.