dilluns, 27 de juny del 2005

Ens enganyen els mitjans de comunicació?

O és que no fan la seva feina? Les dues coses?

És habitual llegir que una de les grans diferències entre els dips i la premsa “seriosa” és que aquesta última fa un treball “periodístic”: contrasta la informació, etc. Sembla que no és així.

Aquests últims dies hem vist com des de pràcticament tots els mitjans de comunicació, premsa, televisió (jo ho vaig veure a TV3) s’han cridat els mateixos titulars:

“Espanya és el 10è país pel que fa la pirateria musical. La música es mor i el seu mal són les descàrregues per Internet. Internet es un desastre- deia un entrevistat. Les descàrregues són il·legals- deia el comentarista.”

TV3 ha comptat amb l’afegitó de les mentides d’en Sisa, dient que “qui es descarrega una cançó roba.”

Tot ve de la conferència de premsa organitzada a Madrid per l’organització que agrupa les empreses discogràfiques a tot el món, IFIP, on han presentat el seu informe sobre la pirateria. Cap periodista se l’ha llegit. A l’informe Espanya està lluny dels països que encapçalen la pirateria a Europa.

Però si cap periodista s’ha llegit l’informe de l’IFIP, ningú no haurà ni pensat en cercar informació sobre si la “pirateria” és la causa del descens de les vendes de CD. A mitjans de juny, una organització tan poc sospitosa de res com l’OCDE, ha publicat un informe que diu entre d’altres coses, que no es pot culpar a la descàrrega de música per Internet d’aquest descens. Que s’han de buscar les causes en la competència que pateix el sector musical per part d’altres sectors de l’oci, com els DVD, els videojocs, etc.

No tot el que diuen els mitjans de comunicació és cert, encara que vingui d’una font acreditada i amb una signatura reconeguda.

Etiquetes:

4 comentaris:

Un indígena ha dit...

Totalment cert. El tractament que en va fer TV3 és senzillament vergonyós. I deliberat.

Anònim ha dit...

Ja tens raó ja. En algun lloc he llegit que això del 10è se'ls ha "colat" de la inforamció que Espanya és en els 10 països en que la indústria vol fer campanya contra el pirateig, que és diferent. Per desgràcia, aquest poc rigor és massa freqüent. Ho notem més quan coneixem el tema, però passa amb tot. Però no em puc queixar, així tinc prou material pel meu 2n bloc de crítica de premsa a http://blocs.mesvilaweb.com/lavacaquevola
Joan mig (MiG BLOC MiG POC)

Mor ha dit...

Indígenes:

Sí, el tractament que fa TV3 d’aquests temes és molt parcial. Me’n recordo d’un capítol de Jet lag, en què deien, més o menys, que els CD que es venen al topmanta, primer se’ls han baixat per Internet!

Joan:

És la impressió que fa. Quan coneixes un tema, trobes moltes errades... Potser que els periodistes saben parlar de política i de no gaire cosa més?

Anònim ha dit...

Doncs, ja m'agradaria, que informessin bé de política. Trien les notícies de política com els successos, parlen més dels escàndols que de l'important.
Joan mig