dijous, 3 de febrer del 2005

Han trobat la matèria perduda de l'univers!

De l'anàlisi de l'espectre de raigs X obtingut d'un quasar, l'mkn 421, que està a una distància de 400 milions d'anys llum de nosaltres, els científics dedueixen que han trobat la matèria mancant, de la qual fins ara no es tenien proves tant concloents. Aquesta observació l'han feta amb el telescopi Chandra, de raigs X, que està en òrbita al voltant de la Terra.

La llum emesa pel quasar passa per dos núvols, que estan a una distància de 150 i 370 milions d'any llum, tenen un gruix de dos milions d'anys llum i contenen una massa enorme d'àtoms i ions.

He arribat a aquesta informació via Wired, però els enllaços, a la pàgina del Chandra a la Nasa, i l'explicació de l'article, parlen d'unes observacions del novembre passat, d'una galàxia i no d'un quasar, i parlen de la matèria fosca, que és una altra cosa. I he trigat una bona estona fins que he pogut esbrinar el que passava.

Categories:

Actualització 20:35

A slashdot també s'ha discutit el tema, i també hi ha gent que s'ha adonat de la confusió de l'article de Wired. El descobriment fet amb el Chandra és sobre la matèria o massa perduda, i es refereix a la quantitat de matèria normal, feta de barions, que falta per trobar.

Una altra cosa és la matèria o massa fosca i l'energia fosca, de la que no es té cap evidència excepte que és necessària per poder explicar algunes observacions fetes, com són l'expansió de l'univers i la rotació dels braços de les galàxies.

I l'article que encara surt al web del Chandra a la Nasa, explica una altra observació feta l'octubre de 2004, d'un halo d'una galàxia que sí que podria estar format per matèria fosca, no bariònica.