dimarts, 1 de febrer del 2005

Davos i Porto Alegre

Aquest dies es fan dos "fòrums" molt diferents. A Davos, el fòrum dels països rics i defensors de la globalització i a Porto Alegre l'alternativa antiglobalitzadora. És una simplificació,és cert, però no és aquest el tema que vull tractar.

A Davos, la tecnologia, Internet, la Societat de la Informació pràcticament han desaparegut. El Nytimes ens relata les peripècies d'en Nicholas Negroponte, amb un portàtil que val uns 100 dòlars. Negroponte sempre ha sigut un defensor de la tecnologia com a eina per millorar la qualitat de vida i per esborrar fronteres econòmiques. Però sembla que no ha tingut gaire sort amb el seu invent. A l'article queda palès l'esvaïment dels esforços engegats al 1998 per tancar la fractura digital, per executius com John Chambers, Cisco, i John Gage, Sun. Era l'època quan les punt.com s'enlairaven. Però els comitès i les declaracions no han servit de gaire. "Va ser molt cool, però finalment no es va fer res", ha dit un executiu.

Bill Gates era un dels escèptics, i deia que primer s'havien de resoldre les necessitats bàsiques. A Bill Gates se li han de reconèixer les seves activitats filantròpiques, amb les grans donacions que fa, per a moltes campanyes. Aquest any ha comentat: "Crec que és fascinant que no hi hagi aquest any a Davos cap sessió plenària sobre comles tecnologies de la informació estan canviat el món".

Segurament és perquè el món l'estan canviant a Porto Alegre. En una nota de l'agència Associated Press, abastament distribuïda, es parla dels cants dels "activistes" en favor del programari lliure, i de la necessitat que tenen els països en desenvolupament, de dedicar més diners a combatre la fam que a pagar llicències de programari propietari. També es pot seguir una crònica en directe, al dip d'en Llorenç Valverde i a Smart Mobs podem llegir les aportacions d'en Manel Castells:

" ...la propietat és el dret d'excloure altres de l'ús d'un bé o un servei. Al codi obert, la propietat es configura fonamentalmental voltant del dret a distribuir, no d'excloure... "

Categories: