dissabte, 20 de novembre del 2004

Microsoft amenaça ... però no li fan gaire cas.

Via slashdot he llegit dues notícies que s’han produït a l’Àsia. Steve Ballmer, el CEO de Microsoft, ha dit en una reunió a Singapur que els governs asiàtics que facin servir Linux seran demandats, perquè el sistema operatiu lliure viola mes de 228 patents. Comentaris que, tot i no tenir cap base legal, no són cap novetat. El que és més interessant, segons John Lettice, el comentarista de The Register, és que Ballmer introdueix aquest avís a l’OMC, i en particular als països en desenvolupament que volen entrar a l’Organització. Podria ser la nova estratègia legal de Microsoft? Quin impacte tindràals països ja membres, en especial Europa?

Per aquestes terres, Europa, ha passat Bill Gates, amb un missatge molt més “diplomàtic”: el programari lliure és un competidor més, encara que el de Microsoft és millor. I també perdemanar “neutralitat” al Govern i l’Administració en les compres de programari. Sembla que la feina bruta queda per a Ballmer, i en Gates pot lluir més. També en el seu paper de gurú del futur, ha pronosticat que “en deu anys desapareixeran les indústries convencionals de la música i el cine, i també la del llibre”. Pot ser que l’encerti en alguna cosa ...

Les amenaces de Ballmer a l’Àsia no semblen tenir efecte. Els gegants japonesos de les telecomunicacions, DoCoMo, i de l’electrònica, NEC i Panasonic, han desenvolupat una plataforma, utilitzant Linux, per a la telefonia mòbil de tercera generació: “Els usuaris haurien de poder gaudir de serveis i continguts més sofisticats en els seus telèfons mòbils ... perquè Linux és un programari de codi obert, que tercers podrien modificar i fins i tot fer-lo encara millor.“ Haurem de veure els resultats.

Actualització 23/11/04

Aquest és el primer mòbil de la iniciativa. Les prestacions semblen interessants: a més de funcionar com un mòbil de tercera generació, pot fer-ho com un telèfon IP sobre xarxes sense fils (WiFi 802.11b). El Linux que porta està basat en MontaVista Linux.