dissabte, 6 de novembre del 2004

EL superordinador mes ràpid d’Europa a Barcelona i amb Linux

Poques vegades es pot llegir una notícia tecnològica, important i positiva, que ens toca tan de prop. La UPC tindrà el superordinador més ràpid d’Europa i un dels millors del món. Una de les característiques importants de la seva arquitectura és que està construït connectant un nombre important d’ordinadors “normals” de tipus “blade” i no és un desenvolupament específic i fet a mida. Això, el que permet, és una molt bona relació rendiment preu.

El sistema operatiu és Linux, en concret Suse Linux. Que més es pot dir a favor d’aquest sistema operatiu que la seva utilització en aquest monstre?

Per als més geeks, cada blade, model JS20 de IBM, porta dos CPUs Power PC 970 a 2,2Ghz, i dos canals de comunicacions de Gigabit Fast Ethernet. Són 4564 CPUs, el que fa un total de 2282 blades muntats en 163 xassís, a raó de 14 blades per xassís. I de memòria, mésde 9.000 gigues, 4 per cada blade.

El processador Power PC 970 també és conegut com a G5 als ordinadors Apple. Té un rendiment destacadament superior que la competència, Intel, en operacions de càlcul, tant de coma flotant com de sencers. Aquesta característica el fa molt indicat per a ordinadors dedicats a càlcul intensiu, el que ens fa pensar en centres universitaris, encara que els videojocs també demanen aquesta gran capacitat, i moltes consoles fan servir derivats d'aquesta CPU.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Amb tants i tants blades no els hi vé d'aquí regalar-nos-en uns quants, veritat? :~~~~
Ja ho vaig veure a les noties de TV3, es veia en un lloc del computador en un petit display "SuSe X.X", com mola :-)

Andreu @ Raïms

Mor ha dit...

Jo també ho vaig veure TV3. A cap de les notícies que he llegit deia res de la versió de Linux, i a TV3 tampoc ho van dir, però van ensenyar el display.