diumenge, 7 de novembre del 2004

Júpiter i el programari lliure

El lloc web del Hubble publica que el telescopi espacial va fotografiar el 28 de març d’aquest any un triple eclipsi a Júpiter: tres de les seves grans llunes, Calisto, Io i Ganímedes van projectar la seva ombra sobre el planeta. Encara que és un fet poc freqüent donades les diferents velocitats i distància de Júpiter d’aquestes llunes, el que ho fa possible és que les seves òrbites són al mateix pla.

És molt difícil poder veure en viu aquestes imatges, ja que faria falta un telescopi molt potent i caríssim, fora de l’abast de qualsevol aficionat. També farien falta unes condicions, com absència de contaminació lumínica, que els que vivim en grans ciutats no podrem tenir mai.

Per sort hi ha programes que ens permeten fer simulacions en tres dimensions, veure el cel, les estrelles, els planetes, galàxies, etc., però no n’he vist cap com Celestia. Què ens permet fer? Doncs per exemple veure l’eclipsi de Júpiter, des del punt de vista del Hubble o des de qualsevol altre, amb una similitudimpressionant amb les imatges reals.

A la primera imatge podem veure els satèl·lits Io, Ganímedes, Adastratea, Metis, Amalthea (un puntet vermell que quasi ni es veu), Thebe i Calisto (d’esquerra a dreta). El punt de vista de la imatge és el Hubble (al racó dret a baix es pot llegir HST). A la segona imatge el punt de vista és el Sol, i la tercera ens permet veure les òrbites i les distàncies de les llunes a Júpiter.

Celestia és un programa de codi obert o programari lliure que es distribueix amb llicència GPL. Hi ha versions per a Windows, Linux i Mac. A Internet hi ha un munt de pàgines amb afegits (addons) per al programa: galàxies, nebuloses, cúmuls, textures de planetes,etc. Podem trobar instruccions per crear els nostres afegits, guies de programació, fòrums, etc. També podem trobar afegits de ciència ficció: star trek, la guerra de les galàxies, 2001, etc.

Si ets afincionat a l'astronomia vigila perquè t'hi quedaràs enganxat hores i hores. I si no ho ets, després de passar-t'hi moltes hores, et tornaràs un aficionat i miraràs el cel d'una altra manera.


Categories: