diumenge, 31 d’octubre del 2004

El navegador de Google

Ja fa temps que s’especula amb la possibilitat que Google tregui al mercat un navegador (browser). El fet que hagin enregistrat l’adreça gbrowser.com sembla confirmar-ho. Hi ha qui pensa en una versió, amb la marca Google, del Mozilla Firefox.

Tindríem a Google líder dels cercadors, de l’email gratuït, ens endreçaria les fotos, ens publicaria els dips, el tindríem dins dels nostres ordinadors amb Google Desktop i alguna cosa relacionada amb mapes que encara no sabem què pot tenir a veure amb la resta de Google.

Però la visió aïllada de cada producte, encara que important, no és res comparat amb la visió global i integrada de tots ells. És molt interessant el que explica David Weinberger al seu dip, sobre com seria el navegador de Google:

"No seria un navegador del Web. Seria un navegador del món. Trobaria pàgines al Web, naturalment, però també trobaria les del meu escriptori (Google Desktop). Sabria el que hi ha al meu email (Gmail). Sabria que les meves fotos tenen una classificació diferent que les altres jpgs del planeta (Picasa). Em permetria navegar per la Terra física (Keyhole) i mostrar en un mapa els documents que parlen d’un lloc determinat (Keyhole + Google Local).

I no seria només un navegador. Em permetria treballar amb la informació que hagués trobat. Gestionar les meves fotos (Picasa), gestionar els arxius del meu escriptori, traduir documents (Google Languages), comprar…

Si és això el que Google es proposa, necessita un gestor d’arxius (res gaire complicat). I probablement voldrà tenir un moneder electrònic i potser oferir una identitat digital (Whoogle? – actualment propietat d’AK Pradeep a Berkeley).

El resultat substituiria els navegadors actuals però no tindria la mateixa apariència. Faries molta part de la teva feina diària amb ell si aquest navegador s’assemblés més a un escriptori…

… i aquí és quan comença a ser realment interessant."

David Winberger és un dels autors de “The Cluetran Manifesto", publicat l’any 1999. Un dels llibres imprescindibles sobre Internet. Interessant, com sempre, la navegació per Amazon: “We recommend this pivotal book for the sake of your sense of perspective (or to give you a critically necessary background if you are too young to remember when Amazon was just a river.)” es pot llegir a un dels comentaris sobre el llibre.

Com passa el temps! Fa cinc anys, Amazon era solament un riu.