divendres, 12 de gener del 2007

Llibres a Google Books

Gamoia ens avisava un dia abans d’una gran notícia: un acord entre cinc biblioteques catalanes per digitalitzar llibres en català gràcies a un acord amb Google i el seu projecte Google Books (aviat podrem dir Google Llibres?). Sens dubte, una molt bona notícia, comentada pels mitjans tradicionals (diaris, tv...) i a Internet.

Es digitalitzaran llibres antics que ja siguin del domini públic. Destaco les paraules del Conseller de Cultura, recollides per Vilaweb:

“... l'acord, que sols abasta llibres exempts de drets d'autor i que, per tant, no perjudica les editorials, sinó que més aviat les afavorirà perquè fomentarà la lectura i estimularà l'accés a les obres literàries. Després de qualificar l'operació de mesura de foment del sector, ha observat que, malgrat el canvi inevitable cap al món digital, els llibres no desapareixerien perquè eren un producte perfecte per a difondre la cultura, encara que el sector s'hauria de reajustar, segurament”

Editors i escriptors encara es mantenen a l’aguait, però sense fer gaire res per a la digitalització de la seva professió, i és que sembla que el llibre, com a objecte físic, pot esdevenir l’últim objecte de consum cultural analògic, envoltat cada vegada més de sectors més i més digitals: música, cinema, vídeo, premsa, fotografia... Bé, serà analògic almenys durant un temps.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Mor,

Espero que segueixi sent un objecte analògic durant un temps llarg... res com agafar un llibre i anar passant pàgines, anar avançant físicament, descobrint l'objecte. El llibre és més que el seu contingut, és tot un seguit de coses que l'envolta...

Per altres objectes impresos (diaris, revistes...) o per altres usos (cerques, per exemple), altres formats com les pantalles o el paper electrònic acabaren agafant el relleu...