dilluns, 9 d’octubre del 2006

Democràcia

Una de les raons per què es produeixen converses, o discussions, és perquè sovint donem diferents significats a la mateixa paraula.

En Pere va publicar fa dies un article "Aquí hay tomate. El bug del Menéame es la democracia.", que jo vaig respondre "Obsoleta, la democràcia?", i que ara té continuació: "És sempre la democràcia el millor sistema possible?"

Jo crec que no estem tan lluny com podria semblar. Continuo dient que en Pere identifica votació amb democràcia, i que això no és del tot cert. No totes les situacions s’han de resoldre amb una votació per tenir una solució democràtica. El consens, la conversa, les discussions (pacífiques) són una mostra més de democràcia. La llibertat d’expressió, un dels seus pilars fonamentals.

També és cert que qualsevol sistema que es basi en les opinions de la majoria no serà trencador, ni avançat. És per aquesta raó que no és bona idea, per intentar ser innovador, preguntar a la majoria. Les idees més avançades o innovadores no són majoritàries. Si tothom entén el que fas, ets a mig camí d’esdevenir una comodity (o mercaderia).

Però que hi te a veure, aquí, la democràcia? Crec que res. Tan democràtic és ser innovador i tenir idees que no té ningú (sempre que no les vulguis imposar per la força) com fer votacions per escollir quina notícia surt a portada. És tan democràtic el consens i la conversa, com les votacions.

Llavors, la resposta a la pregunta d’en Pere, si la democràcia és sempre el millor sistema possible, mereix per a mi, un SÍ rotund. Sempre s’ha de votar? És una pregunta diferent, és una altra cosa, no sempre s’ha de votar, però això no significa que no sigui democràtic.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Veig que treballem amb definicions diferents de democràcia i això és el que dóna certa impressió de llunyania.

Veig que tu entens per democràcia tot allò que no va en contra de les llibertats. Jo no puc estar d'acord amb aquesta definició pq crec que mescla massa coses.

En alguna entrada propera al meu bloc intentaré precisar què entenc jo per democràcia.

pqs

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant sobretot per que ets el primer que veig que sap desvincular democràcia del que jo malanomeno dictadura de la majoria. A veure que en treiem de bo ;-).

Anònim ha dit...

Doncs jo potser surto un pel del tema, pero m'ha agradat molt la frase...
"Una de les raons per què es produeixen converses, o discussions, és perquè sovint donem diferents significats a la mateixa paraula."
Una de les millors persones que he pogut coneixer en una discusió sempre deia...
"I tu que entens per..."
Sempre volia tenir clar a que es referia cadascu quan utilitzava algun concepte, com l'entenia la persona amb la que debatia. Sens dubte una gran pràctica!

Mor ha dit...

Pere,

Quasi l’encertes! :) M’agrada més dir que jo entenc per democràcia tot allò que va a favor de les llibertats!

Moz,

Crec que Internet no solament pot afavorir coses com la democràcia directa, sinó que a més farà innecessàries moltes votacions. Millor hauria de dir “faria” innecessàries...

Oriol,

Tens tota la raó! Bona pràctica.