dimarts, 16 de maig del 2006

On són?

En aquest bloc acostumo a parlar poc de política. Crec que en general quan es parla de política tothom es torna intransigent, perd el sentit de l’humor, i solament veu les errades dels altres. Crec que no hi ha ningú que l’encerti sempre i que normalment no hi ha un sol culpable de res, que tots hi tenen/tenim la nostra part de responsabilitat. No vol dir que jo no prengui partit, que ho faig, però tothom fa coses millors i pitjors, tot i que ningú no accepta crítiques i encara menys ningú fa autocrítica seriosa.

Però des del que parlo aquí, la tecnologia i la seva influència a la societat, sí que m’he preguntat què és el que havien fet el DURSI i la STSI (no sé si era així exactament, però déu meu, quines sigles...). Doncs, no sabria dir que han fet en dos anys i escaig. El pacte del Tinell era prometedor sobre el paper, però sembla que no hi ha hagut ningú amb coneixements ni amb ganes de fer gaire res. Del que me’n recordo és que anaven a migrar a Linux no sé quants llocs de treball de l’administració, i no sé si en van arribar a fer cap. Un megaprojecte d’operador neutre de telecomunicacions d’uns quants centenars de milions d’euros. Poca cosa més. La sensació des de fora és que al Dursi, i a la seva Secretaria per a la societat de la informació, ningú no els feia cas, i que tampoc s’hi esforçaven gaire. Ni tenien autoritat ni se l’han guanyada.

Tan poca gent qualificada tecnològicament té, el nostre país? El mateix es podria haver dit de la nostra cultura si la jutjàvem per qui hi havia a la Conselleria de Cultura. Crec que no, que n’hi ha molts i ben preparats, però on són?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Els que hem participat en qualsevol migració sabem el molt que costa. És un treball tant fosc com el d'anar fent forat com un miner i tant dur com quan troba roques duríssimes cada 10 metres.

Precipitar-se i que no surti bé és una frontera molt fina, a l'hora de migrar amb el programari.

Se que han fet moltes coses. Que una bona part eren de fons per a posar els ciments d'una migració consistent cap al programari lliure.

Els grans canvis es fan així. És molt més fàcil prendre grans mesures que provoquin titulars, però sovint són foc d'encenalls --i aleshores es critica els polítics perquè sovint fan coses així. Com passa amb la llengua, els canvis quotidians i discrets són els més potents, però a mig i llarg termini.

Es van trobar amb programari privatiu molt arrelat i moltes pressions en contra des de llocs amb molt poder. Tot i això en només dos anys van poder migrar una bona part del DURSI, perquè servís de referència. El canvi va anar bé, he escoltat en Valverde usar-lo com exemple del «no usen Windows i no passa res». Pot servir per què en caiguin més, però el primer és el que més feina duu.

L'UdL havia de servir pel mateix, però per a la Universitat. He escoltat crítiques dient que van massa ràpid, que se la pegaran. També dir a responsables del canvi que voldrien anar-hi més encara, però no és recomanable.

Una anècdota: van anunciar que migrarien tothom a l'OOo, excepte el grupet que usés Access car no hi havia substitut per l'OOo. Abans de l'anunci només un grapat usava l'Access, no és una eina fàcil. Despres de l'anunci, moltes més persones l'usaven. Sí, es van espavil·lar en aprendre'l i muntar bases de dades per què no els canviessin el MSO pel OOo!

Em poso al seu lloc i ha de ser fotut veure resums dient «no han fet res» després de tanta feina com toca per no aixecar refractarismes ni polseguera.

Crítiques de lentitud des de persones favorables al programari lliure, que el volien veure canviat a la gencat en 2 anys però que després de molts més --anys-- ni tant sols poden canviar *el seu* escriptori.

Potser ara, qui arribi, s'ho troba molt més aplanat que no pas estava un any enrere, pot fer moltes coses i prou gent diu «ah, aquests sí».

Mor ha dit...

És difícil dir-te que no hi estic d’acord, sense portar-te la contrària :)

Comparteixo algunes coses de les que dius, i segurament la crítica que faig no sigui del tot justa, i tot el que s’ha fet, o el que no s’ha fet, és responsabilitat de molts, de fora i dintre de la STSI.

He tingut l’oportunitat de veure de prop alguns departaments d’algunes conselleries, i el desgavell tecnològic és important. Programari lliure? És quasi el menor dels problemes. I també, centrar el tema del programari lliure exclusivament als ordinadors personals és reduir-lo molt. I els servidors? Bases de dades? No he arribat a veure ningú fent servir el Firefox!

Tot és responsabilitat de la STSI? Segur que no, que no ho podien fer tot. Però tampoc no han tingut capacitat d’influència. No han liderat cap canvi. Tampoc no els ho hauran posat fàcil, és veritat, però crec que els resultats han sigut molt minsos.

Daniel Daranas ha dit...

M'ha agradat molt la primera part, quan dius que en parlar de política perdem el sentit de l'humor. Quanta raó tens.