dimarts, 2 de maig del 2006

Barcelona Ciutat del coneixement

En Pere em va enviar un article referenciat a reddit que parla del Venture Capital o capital risc a Europa.

Es un bon article que tracta de les diferències entre els EUA i Europa a l’hora d’invertir, i cita Business Week:

“D’on ve l’avantatge competitiu dels EUA?”

En primer lloc, l’habilitat de finançar i recompensar startups d’alt risc. Cap altre país té la mateixa estructura de capital risc tan ben desenvolupada.

En segon lloc, estar disposat a treballar moltes hores és essencial. No es pot fer funcionar una nova tecnologia sense una quantitat immensa de temps”

És cert que a Europa el capital risc té una existència precària, i no fa falta dir que al nostre país és quasi inexistent. A l’article descobreixo que hi ha una empresa de capital risc llavor que cerquen estudiants i els donen 6.000 dòlars perquè a l’estiu desenvolupin la seva idea, es diu YCombinator. Com aquí, vaja.

Respecte a les hores treballades, no conec gaire els altres sectors, però al de tecnologia no s’acostuma a plegar d’hora. Me’n recordo, fa uns anys, quan ja es veia a venir que aquella nit plegaríem tard, l’informàtic del client ja ens va dir que, no patiu, que em conec a tots els de seguretat, que els informàtics pleguem de nit quan tot és tancat.

Però el més interessant que comenta l’article és, ja que a Europa no hi ha l’equivalent del Silicon Valley americà, on es podria localitzar? L’autor ho faria a Zuric que és on estudia i viu, encara que també parla d’altres capitals d’Europa, i als comentaris, és on tímidament apareix Barcelona.

Ara tenim una remodelació al Govern. Han canviat cultura, que ja feia falta, i sembla que canviaran els responsables de les tecnologies. Crec que és una bona oportunitat per tirar endavant la idea de Barcelona Ciutat del coneixement.

Hi ha certs aspectes que no es podran arreglar, ni des del govern. La manca de capital risc, per exemple. Crec, però, que hi ha moltes altres iniciatives que a un cost raonable poden donar fruits importants. Una d’elles és tenir una xarxa sense fils, WiFi, gratuïta i municipal. Pensava, ahir després de prendre una cervesa a Gràcia, si el barri seria menys sorollós si tingués WiFi. Potser la gent que hi aniria a Gràcia no cercaria beure i cantar, sinó connectar-se. Perquè una cosa és dir: volem promocionar la ciutat del coneixement, la cultura, bla bla bla, i després l'únic que trobes són baretos i gent enrotllada. Si algú vol connexió a Internet anirà a un altre lloc.

Si com a ciutat volem atreure coneixement, hem d’atreure les persones que el porten. Hem de tenir les infrastructures que ens permetin competir amb altres ciutats. La vida nocturna i el clima ja els tenim.

Fa temps vaig llegir un llibre, molt interessant, que portava com a subtítol: “El talent mou el capital”. Si aconseguim portar talent a Barcelona, i fer servir el que ja tenim, que no és poc, el capital vindrà darrere.