dimecres, 8 de març del 2006

Web 2.0

Crec que encara no he escrit cap article sobre l’anomenat Web 2.0. Fins i tot n’he fet molt poques referències. (Pel text ja es pot imaginar que ara ve una definició...) Aquesta és la definició abreujada que fan a Oreilly:

“Web 2.0 és la xarxa com a plataforma, que abraça tots els dispositius connectats; les aplicacions Web 2.0 són les que produeixen la major part dels avantatges intrínsecs d’aquesta plataforma: lliurar programari com un servei contínuament actualitzat, que millora com més gent el fa servir, consumir i barrejar dades de múltiples fonts, incloent-hi usuaris individuals, i alhora proporcionar les seves pròpies dades i serveis d’una manera que permet que altres les barregin, crear efectes de xarxa a través d’una “arquitectura de la participació” i anar més enllà de la metàfora de pàgina del web 1.0 per lliurar experiències d’usuari riques”

O una definició encara més reduïda:

“Web 2.0 és un terme que s’aplica sovint a una transició que es percep que s’està produïnt en el Web d’una colecció de webs cap a una plataforma madura que serveix aplicacions als usuaris finals. S’espera que els serveis del Web 2.0 reemplacin les aplicacions d’escriptori per molts propósits.”

Un dels llocs que llegeixo últimament és TechCrunch, dedicat a informar de les novetats i noves empreses amb nous projectes que es puguin classificar com a Web 2.0 No sé abans, però els últims dies hi he trobat coses força interessants:

Allpeers, una startup europea que està desenvolupant una extensió per al Firefox (el millor navegador d’Internet i en català) que ha de permetre compartir el que vulguis, des del navegador, amb els teus coneguts, amics, etc. Aquesta extensió serà gratuïta i trauran altres serveis de pagament. Interessant com a mínim.

Wetpaint, que deixa “antiga” la iniciativa de Google de crear pàgines personals perquè proporciona wikis personals, amb un disseny molt acurat i una interfície d’usuari molt fàcil d’utilitzar. El servei ja és actiu i volen mantenir-se amb publicitat.

Newsvine, un servei de notícies, amb moltes més funcionalitats, i molt més complex, que digg i menéame (el mou-me serà vell abans de néixer, si és que abans algú no fa servir el codi de menéame i crea un servei en català).

Hauré de seguir més de prop el web 2.0

Tags:

6 comentaris:

Anònim ha dit...

No ho entenc: si algú agafa el codi del menéame i fa un lloc en català, en sortirà un lloc com el menéame, que dius que és antic.

Per altre banda, si hi ha pressa també hom podria agafar el codi per tirar del gettext i fer feina amb la traducció mentre naltros treballem amb el codi, perquè som els que som, el dia té les hores que té, i no podem fer més via.

Anònim ha dit...

I l'anterior ho dic:

- Pensant que si es tracta de fer un NewsWine en català no té sentit agafar el menéame i fer un fork en comptes d'ajudar, perquè des de menéame fins a NewsWine hi ha un bon berenar.

- L'estranyesa que em provoca veure arreu tantes iniciatives (o insinuacions, com aquest cas) d'agafar el codi del menéame i fer forks en comptes d'ajudar, com sí passa amb altres projectes de programari lliure que no són per a crear llocs web.

És un tret diferencial 2.0?

El que dius em recorda al que han fet amb el Pligg, però en anglès. Ells estan fent una feinada que, unida al nostre projecte, donaria com a resultat una cosa potent, no semblariem "tant vells". I no van fer el fork perquè no ens entenguessim, és que mai ens han dit res i el seu codi és el de la primera setmana que el vam publicar.

Però ens és ben bé igual, no demanem res. Fem el que podem, i ho hem de combinar amb la nostra feina, la que ens posa plat a taula, perquè el menéame només són despeses i, cada cop més, pressions que malauradament estan fent que deixi de ser divertit.

Anònim ha dit...

Disculpa un tercer comentari, ve després d'anar a Newsvine.

Vaig escoltar coses del Newsvine (abans he escrit malament el nom) el gener, però estava tancat. Ara és obert, veig que només fa un parell de dies, i m'he pogut informar un poc més de l'invent.

Saps els diners què hi ha darrere Newsvine? I els que hi ha darrere nosaltres? Cap ni un, només 2 teclats. Si vam poder fer molta feina abans Nadal va ser gràcies a les vacances.

Avui ens hem fet anques enrere en la cosa de llogar un servidor nou. No ens refiem dels AdSense per llogar un any de servidor dedicat. Les visites pugen i els clics als banners baixen. Avui amb 35.000 visites diàries ingressem manco que el gener amb 12.000 visites diàries.

Ens conformem amb una ampliació de RAM: de 192 a 384 MB. No és per tirar coets però servirà per fer les modificacions que calen perquè el menéame admeti un mou-me.

Caldrà consultes més complexes a les bases de dades. Amb 2 llocs en un cal karma per usuaris segons idioma de noticia i tall de vots diferent, per idioma, a l'hora d'anar a portada. Però creiem que val la pena l'esforç per oferir als catalanoparlants la possibilitat de trobar més coses en una sola visita. Ens fa por que la blogocosa catalana no doni per a prou històries. Hem vist què passa amb clons del menéame en altres llengües (o temàtics) i com la poca varietat de nous continguts que fan que el lloc no tengui gaire atractiu. N'hi ha un fum.

Tot i això l'optimització del codi del Ricardo és gran, perquè aguantàvem gairebé 200.000 planes dia amb 192 MB de RAM.

Que tampoc no demanem ajuda. A les poques ofertes rebudes hem dit que més endavant, en estar més estabilitzat, perquè si som més, algú ho haurà de coordinar i encara tot plegat serà més lent.

Amb la traducció, que no és codi, sí es pot ajudar, si hi ha presses. Si no, setmana, en acabar una feina urgent, anava a començar amb el PO català, perquè això és just de fa unes hores, no sabia que el Ricardo s'hi ha posat mentre sopava --així anam :)

Disculpa els comentaris llargs (i 3) però en rebre pressions no puc evitar frustració i donar-li voltes a què està passant. Si tinguéssim darrere el que Newsvine, possiblement el nostre seria millor que Newsvine, perquè mira què hem fet amb uns bastons i uns cordills. Els 4rts del planeta.

Ja que serà mal de fer rebre cap recolzament econòmic --com sí passa a altres bandes de món per projectes com aquset-- no se si seria molt demanar un poc d'empatia :)

Anònim ha dit...

> Newsvine, un servei de notícies, amb moltes més funcionalitats, i molt més complex, que digg i menéame

Y con muuuuuuucho más dinero, recursos y programadores, sobre todo en el caso de del menéame.

Pero me encantan estas comparaciones con la "primera liga". No son odiosas.


> (el mou-me serà vell abans de néixer, si és que abans algú no fa servir el codi de menéame i crea un servei en català).

Yo estaría encantado, se lograría lo mismo y con el mismo software. Estaríamos todos contentos y nosotros con menos trabajo.

Pero el problema es que se dice, habla, opina y critica pero nadie lo pone en marcha. Típico...

O será que están esperando que Newsvine libere su código...

Mor ha dit...

En primer lloc, és molt d'agrair el que heu fet i el que feu! No faria falta dir-ho, però no sé si us heu pres les meves paraules com a "insinuacions" (de no sé què) o com massa crítiques. Solament volia manifestar que el mou-me triga tant a sortir que serà vell quan ho faci, perquè ja hi ha coses millors, però no en català. És clar que, sense diners i amb poc temps, no es poden fer projectes com el de Newsvine. Potser la seva feblesa és que és massa complex.

A mi no se m'ha acudit fer res, perquè mai no he vist com podia participar. I no voldria que sortís una altra iniciativa en català, perquè si vosaltres ja dubteu de si hi ha prou continguts en català (jo crec que sí que n'hi ha), segur que per a més d'un web d'aquest tipus sí que no n'hi ha.

Veig una mica contradictori que digueu que esteu fent un sistema integrat i bilingüe, però que estaríeu més contents si algú traduís el meneame al català i el posés en marxa. Serien dos sistemes independents. Home, jo crec que llavors aquesta part de la vostra feina no sé si hauria tingut sentit.

Anònim ha dit...

En dir insinuació vaig entendre, pel «si és que abans algú no fa servir el codi de menéame i crea un servei en català» deixar-nos al marge del mou-me català fent un lloc només traducció, com tants clons. No ho lligava amb l'esperit de la frase: serà antic si agafen un lloc que, per una regla de tres, també ho és, el menéame. Ara ho has aclarit.

Però si aporten coses, està bé. El que diu en Ricardo és pensant que algú faci un lloc aportant coses que puguem aprofitar, no només un copiar, traduir i aferrar. Que puguis anar al seu lloc, baixar el codi (és el que toca, n'hi ha qui ni el posen ni responen les peticions per què ho facin) i veure-hi coses útils, una cosa encara no ha passat.

Fins ara, com diu Ricardo, cada cop que hi ha critiques de com és, aquestes no es tradueixen en un lloc que les superin i que ho puguem aprofitar. Fins ara si algú agafa el codi és per a fer coses iguals.

La traducció del gettext ha estat més ràpida del que pensava, ja està.

Potser triem alguna cosa intermèdia, no tant integrada, per què es vegin coses.