dilluns, 16 de gener del 2006

La ciència és cultura

A gamoia podem llegir que a Le Monde hi ha un article on tres científics es queixen que a la llei de propietat intel•lectual que s'està discutint a França, solament s'ha tingut en compte la "lluita contra la pirateria de les indústries audiovisuals". Sembla que l'apropiació del terme cultura per part de la indústria de l'oci i l'entreteniment, que sovint té tan poc a veure a la cultura, és innegable amb la complicitat de la incultura dels polítics.

Quan he llegit l'article a Le Monde, sortia (no sé si canviarà) un comentari (la negreta és meva):

"Inquiétant pour la science, pour l'enseignement et pour les bibliothèques. Espérons que nos parlementaires ne céderont pas aux lobbies et qu'ils auront l'intelligence de leurs homologues espagnols. Dès 2003, en transcrivant en droit espagnol la directive européenne de mai 2001 sur le droit d'auteur, ils ont légalisé toute forme de copie privée. Seuls ceux qui font commerce des copies sont passibles des tribunaux. C'est la raison qui l'a emporté. Toute loi répressive est inapplicable."

També comentava la llei que es discuteix a França, en Pere a bitsenbloc, on sembla que es parla d'una llicència global, un cànon, que gravaria les connexions a Internet i que s'entregaria a les societats de gestió de drets d'autor, a canvi de que es poguessin fer servir lliurement els programes d'intercanvi d'arxius, p2p. I no puc estar-hi més en contra. Seria aconseguir el subsidi social. Ja no importaria res, ni qualitat, ni cultura. Solament figurar a una llista i a cobrar del cànon. La sopa boba o tirar de la rifeta!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sí, és una solució molt a la francesa, una solució a base de donar privilegis a la gent q és en una llista.

Vaig posar-ho al meu bloc pq era la primera mesura que trobava que no criminalitzava les persones.

pqs