dimarts, 13 de desembre del 2005

Or virtual per euros reals

El diumenge m’explicaven de primera mà el cas del “gold farming” al videojoc en línia, WoW (World of Warcraft), i és que et pots trobar al joc, o a eBay, gent (xinesos, els que et trobes tots són de la xina, em deien...) que et ven or virtual, del joc, a canvi de dòlars o euros (algú que no hi hagi jugat mai pot ser que no ho entengui). No solament venen or, també personatges, armes, etc. Sembla ser una pràctica avorrida, la de conrear or (“gold farming”), però és productiva i dóna suficients beneficis, perquè quan els “amos” del joc, Blizzard, descobreixen algun usuari fent aquestes pràctiques no permeses per la llicència, et desconnecten i et donen de baixa (et banegen). Com es fa el “gold farming”? Doncs et dediques a matar els mateixos monstres una vegada i una altra i vas collint l’or que porten, per exemple.

Llegeixo a un article a business2.0 que aquest tema és notícia al NYTimes, que parla de

“...la pràctica de recol·lectar or, punts, caràcters i armes en vídeojocs en línia i vendre’ls a gent en països més opulents que són massa mandrosos per jugar els jocs el temps suficient per recol·lectar tot el material virtual que els fa falta.

Algunes estimacions diuen que hi ha uns 100.000 joves que treballen a la Xina com a jugadors a temps complert.

“12 hores al dia, 7 dies a la setmana, els meus col·legues i jo matem monstres” diu un jugador de 23 anys... “Faig uns 250$ al mes, el que no està gens malament comparat amb altres feines que he tingut. I puc jugar tot el dia.”

Les fronteres entre els mons virtuals i els reals són cada dia més primes, si és que han existit mai.

Un altre tema són les llicències que acceptes si vols jugar, on es diu que tot el que trobis al joc, els personatges que creïs, etc., són propietat de Blizzard i no està permesa la seva venda...

2 comentaris:

Dan ha dit...

Ostres! Hi ha alguna cosa de la que els xinesos no en treguin diners?

Mor ha dit...

Si, però fins a quins extrems! Sembla que no hi ha racó, ni activitat, que no pugui ser objecte d'explotació econòmica. I el que al nostre món és un joc, a d'altres mons és una manera de guanyar-se la vida, propera a l'esclavitud.