Ha sigut notícia aquest dies la votació en contra al Congrés espanyol d’una iniciativa d’ERC i IU a favor del programari lliure. Notícia relativa. Ho ha sigut als blocs, però a la premsa general, com moltes notícies sobre tecnologia, ha passat sense fer gaire soroll. Les respostes a la negativa han sigut diverses. Des de les impresentables com algunes de les que podem llegir al bloc de la diputada Lourdes Muñoz, on defensa la negativa dels socialistes, fins a les molt raonades i raonables com les d’en Benjamí:
Esteu dient que no voleu imposar la llibertat a l’hora d’usar ordinadors. Que cal que la gent sigui lliure per a escollir no ser lliure. No ho trobau una contradicció important?
No entraré a argumentar per què l’administració i tothom en general hauria de fer servir programari lliure, perquè es poden trobar a dojo molts bons articles a Internet. I és que el que em fa pensar és com podem sortir d’aquesta situació, que no és exclusiva del nostre país. És una situació extensiva a molts altres països del nostre entorn. No és que nosaltres tinguem uns polítics dolents en aquest tema. Per què especialment al primer món, tots els polítics estan del costat de les grans empreses, fonamentalment americanes? És tanta la força de les megacorporacions, del seu màrqueting, de la seva publicitat, que impedeixen veure les alternatives? Us en recordeu, de la visita de Mr. Ballmer a Barcelona i de com estava de plena la seva conferència de la crema de la societat tecnològica i política catalana?
I aquí crec que hi hauria d’haver diferències. Entre esquerra i dreta. I és que solament pels fonaments ètics del programari lliure i de la seva defensa i promoció de la llibertat, l’esquerra hauria de defensar-lo. Hauria de fer-lo seu. El programari lliure el crea un moviment lliurement col·laboratiu que és capaç de ser una alternativa tecnològica igual i moltes vegades superior al programari privatiu. I no són afirmacions de quatre radicals que del món de l’administració i l’empresa no en tenen gaire idea o no els interessa. Per què empreses com IBM promouen i utilitzen el programari lliure? Per què ho fan moltes altres?
Però és que més enllà de raons ètiques, les raons econòmiques també donen suport al programari lliure. És tan alta la seva viabilitat econòmica que les grans megacorporacions del programari el veuen com una amenaça i és d’aquí d’on venen les seves campanyes. Per què s’hauria de preocupar tant Microsoft pel programari lliure si no fos perquè els fa por? Promocionar el programari de Microsoft és enviar euros als EUA. Fomentar el programari lliure és crear feina a casa nostra.
És necessària una reflexió de la classe política respecte al programari lliure. Però els que ho tenim clar hauríem de continuar donant arguments, escrivint, parlant i sobretot posant en pràctica allò que creiem que és millor.
2 comentaris:
i els que no som "d'esquerres" tenim dret a usar i promoure l'ús de programari lliure?
Em sembla simplement lamentable, patètic, sectari i fora de lloc aquesta relació entre política i programari lliure.
Sempre és lo mateix, és d'esquerres sou els bons i els altres no tenim dret a res i som dolents com el dimoni amb banyes.
No entenc el que dius, o no hi estic d'acord. El que faig és donar arguments perquè l'esquerra defensi el programari lliure. És un article "dirigit" perquè la proposta la van presentar ICV i Esquerra, i el bloc on s'argumentava el perquè del no, és d'una diputada del PSC. Si creus que els arguments a favor del programari lliure són més transversals (jo no crec ni dic que siguin exclusius de l'esquerra), és millor donar-los i no qualificar el que dic de sectari.
Respecte al que dius sobre les banyes i el dimoni, tampoc no hi estic d'acord. Són "virtuts" que sempre s'han atribuït tradicionalment a l'esquerra :-)
Publica un comentari a l'entrada