dilluns, 12 de desembre del 2005

Alguns comentaris

Després de tornar d’uns dies de vacances una de les coses que més em desanimen és: obro bloglines i txannn: més de 3000 articles per llegir.

Alguns els voldria contestar, com els d’en Pere i d’en Manel, quan parlen d’etiquetes (tags), de si tenen futur, de que és un sistema obert i permet que qualsevol el faci servir com vulgui, i que per tant, no sigui taxonòmicament fiable (aquesta conversa ja l’he tinguda)... Però jo crec que és semànticament més ric. De fet, la possibilitat d’afegir etiquetes s’estén a d’altres aplicacions. Yahoo, amb la compra de del.icio.us, i que abans ja havia comprat Flickr, té ara mateix els dos llocs pioners i amb més èxit amb l’etiquetatge. No crec que Technorati sigui un fracàs, ja que el nombre d’utilització de tags als blocs s’ha disparat enormement des que ells ho van “inventar”.

Altres articles també interessants, com el d’Arnau on critica el hooliganisme lingüístic, encara que algunes coses no les comparteixo. Jo vaig estar escrivint dip, per referir-me als blocs, des dels inicis i ho vaig deixar de fer a l’estiu, cansat que em preguntessin, què vol dir això de dip? Els temes de la llengua són complicats. Per una banda tenim la pressió de les llengües dominants, especialment el castellà, que moltes vegades provoca una diferenciació artificial. Queda més culte dir la paraula més diferent de l’homònima en castellà, quan resulta que no es deia mai o és directament un error! Tenim els esforços, més o menys encertats, dels que vetllen per la integritat de l’idioma i el carrer que és qui el fa evolucionar. Però acceptar els anglicismes tal com arriben tampoc no és bo. I si programari sona difícil no som els únics a traduir software: els francesos en diuen logiciel.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Una puntualització, jo crec que les etiquetes tenen molt de futur, però que Reddit no les necessita. No cal que tot sigui etiquetat.

Pel que fa a les etiquetes de technorati. Em costa molt trobar continguts interessants a Technorati Tags, la gent sobreetiqueta per guanyar visites.

pqs

Mor ha dit...

M'has fet pensar, per que sí que faig servir Technorati... però no fent servir tags! Els tags els faig servir a d'altres llocs, com Flickr, on sí que són realment útils, o és més fàcil trobar el que busques amb un tag.

Anònim ha dit...

Clar, jo uso molt els tags. A del.icio.us, tan per cercar com per guardar, i a Flickr, igual que a del.icio.us.

També uso technorati, però per veure qui parla de qui. Sempre que he intentat trobar cosa a partir de tags només he trobat merdes.