dijous, 6 d’octubre del 2005

Innovació, milions de dòlars i codi obert

En els últims dies m'he trobat amb el nom de la mateixa empresa en diferents blocs i dos fets m'han cridat l'atenció. L'empresa és Zimbra, una startup californiana, que està desenvolupant un programari de servidor de correu i també el programari de client de correu.

La primera vegada me'ls he trobat en un article de Cnet que parlava de l'Ajax (1), un conjunt de tecnologies que tenen uns anys però que s'han tornat molt populars des de que Google les va fer servir a Google Maps, Gmail i alguns altres productes. L'article que posa molts exemples d'empreses i desenvolupaments fets amb Ajax, posava també l'exemple de Zimbra, i el que em va fer pensar molt va ser que han aconseguit, segons Cnet, 15 milions de dòlars en finançament per fer un servidor de correu i el seu client. Em va fer pensar que, donat un hipotètic inversor d'aquí (dic hipotètic perquè conec algú que coneix algú que un dia va veure passar un inversor d'aquí...), doncs, quants euros aconseguiria una empresa al nostre país per desenvolupar un servidor de correu? I el segon pensament: si li dius, a l'hipotètic inversor, que estàs desenvolupant un servidor de correu fent servir una tecnologia que no és nova però si molt innovadora, què diria?

"Mentre que fets com aquest siguin una utopia a casa nostra, continuarem perdent trens"

Però aquí no s'acabaria l'astorament del nostre hipotètic inversor. Tal com es pot llegir al web de Zimbra, tenen un model de llicències Open Source, algunes derivades de la MPL.

Més tard me'ls vaig tornar a trobar al bloc d'Om Malik on deia que Zimbra mereix una ullada i ho vaig fer. Excepte que la demo és terriblement lenta, hi ha coses molt interessants. Val la pena.

Innovació, milions de dòlars i codi obert tot en una sola empresa. Mentre que fets com aquest siguin una utopia a casa nostra, continuarem perdent trens.

(1)Bàsicament el que permet l'Ajax és tenir funcionalitats d'interfície riques i complexes a les aplicacions desenvolupades per navegadors o aplicacions web, que fins ara estaven restringides als anomenats clients pesants (fat clients). Un dels efectes que es nota més quan una aplicació està desenvolupada amb Ajax és que solament actualitza la part necessària de la pàgina i no la pàgina sencera. El que permet fer Ajax és tan potent que molts esperàvem que Google anunciés un office desenvolupat amb aquesta tecnologia... però de moment no és el cas.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sembla força intressant. He vist la demo i ara funciona força be?

Gracies

EL Viatger

Mor ha dit...

Si, sembla que la demo va millor. L'interfície es molt bona!