dimarts, 13 de setembre del 2005

eBay compra Skype i Oracle compra Siebel

Avui ha sigut un dia de compres. La primera, eBay ha comprat Skype per un total de més de quatre mil milions de dòlars. No està pas malament. És discutible si ha sigut una bona adquisició. Hi ha qui diu que el preu pagat és molt més del que val Skype. Dels molts milions d'usuaris que té, un percentatge molt petit és el que fa servir serveis de pagament i la seva despesa no és gaire alta. Fins i tot recorda la febre d'abans de la bombolla .com on es valorava una empresa pel nombre de visites del seu web i no per la serva facturació. La justificació pot venir del possible ús que pugui fer eBay de la tecnologia de Skype per revitalitzar el seu creixement, estancat els últims temps i d'un nou sistema de publicitat, el click-to-call. I com diu JoanMelia, potser no ha sigut ara el millor moment, quan empreses de la talla de Google, o Yahoo, acaben d'entrar a competir al terreny de la VeuIP.

L'altra compra ha sigut la que ha fet Oracle. Ha comprat Siebel, per més de cinc mil milions de dòlars. És la compra d'una empresa consolidada, que en el seu moment va ser molt innovadora i de fet va posar de moda les sigles CRM, encara que feia uns anys que passava unes certes dificultats. El que no deixa de ser com a mínim curiós és que Tom Siebel va marxar fa anys d'Oracle per crear Siebel.

Encara que les xifres de les compres són similars (bé, miler de milions amunt o avall...), la facturació de les dues empreses comprades és molt diferent: uns 70 milions de dòlars anuals per a Skype i de més de 1.300 milions de dòlars per a Siebel.